Oboseşti repede,îţi amorţesc mâinile şi picioarele, ai un somn agitat?
Dacă răspunsul tău este afirmativ, probabil te confrunţi cu o carenţă de calciu. S
pasmofilia este o complicaţie a hipocalcemiei, care apare în urma unei carenţe de calciu şi de magneziu. Ea apare mai frecvent la femei şi în perioada adolescenţei.
Cum poate fi recunoscută boala
În general, o criză de spasmofilie este precedată de amorţeală, de furnicături în mâini şi în picioare, de spasme ale ochilor, buzelor sau obrajilor, de respiraţie greoaie şi de senzaţie frecventă de oboseală.
În cazul declanşării crizei, lucrurile se pot complica prin încleştarea musculaturii feţei sau mâinilor, spasme ale laringelui sau ale esofagului, cu senzaţia de nod în gât, de sufocare şi hiperventilaţie, şi slăbiciune musculară, cu imposibilitatea de a sta în picioare. De asemenea, există şi o serie de simptome neuropsihice, (anxietate, atacuri de panică, predispoziţie la depresie şi tulburări de somn.
Cauzele apariţiei bolii
Carenţa de calciu şi de magneziu poate fi urmarea unui regim alimentar sărac în alimente care conţin aceste minerale sau a unei dereglări a organismului: disfuncţia glandelor paratiroide ori malabsorbţia (în caz de diaree cronică sau de pierdere prin urină).
Glandele paratiroide au rolul de a regla metabolizarea calciului din organism. Pentru că sunt aşezate în apropierea tiroidei, o intervenţie asupra acesteia le poate influenţa activitatea.
În ce constă tratamentul
Tratamentul trebuie să fie adaptat nevoilor fiecărei persoane. De aceea, se face doar sub îndrumarea medicului. El constă în preparate pe bază de calciu, în combinaţie cu magneziu şi vitamina D. În cazul unei proaste asimilări, tratamentul se va face în formă injectabilă.
Atenţie însă, preparatele pe bază de calciu nu trebuie administrate în acelaşi timp cu cele pentru scăderea acidităţii gastrice, aceasta fiind necesară pentru o bună absorbţie. Pentru rezultate optime, tratamentul medicamentos trebuie completat cu un regim alimentar adecvat şi cu un stil de viaţă cât mai echilibrat.
În cazul unei crize de spasmofilie, lucrurile pot fi remediate prin administrarea unei fiole de calciu intravenos. O altă metodă rapidă şi eficientă este provocarea unei acidoze respiratorii (se respiră câteva minute într-o pungă fără orificii). Acidoza va avea ca efect ameliorarea simptomelor spasmofiliei prin creşterea concentraţiei calciului ionizat din sânge.
Cum previi spasmofilia
â–º Consumă zilnic cât mai multe lactate (caşcaval şi lapte) şi fructe proaspete
â–º Primăvara, ia suplimente de calciu şi de magneziu, dar şi de vitamina D
â–º Dacă nu asimilezi calciul, fă o cură de 10 zile cu preparate injectabile
â–º Evită stările de suprasolicitare fizică şi nervoasă prin respectarea unui regim de viaţă ordonat
â–º Fă cure de soare.
Prin stimularea producerii de vitamina D, ele au rolul de a fixa calciul în oase. Aceste cure sunt foarte bune pentru copii.