La finalul lui 2013, dieta Paleo, cunoscută şi sub numele de “dieta paleolitică” era desemnată de către specialişti cea mai bună dietă a anului. Cu toate acestea, despre dieta Paleo a început să se vorbească încă de la începutul anilor 2000, iar subiectul este destul de controversat.
Inspirată din alimentaţia omului preistoric, dieta Paleo presupune întoarcerea la alimentaţia curată, neprocesată, compusă doar din alimente de bază. Acest lucru înseamnă că ai voie să mănânci carne, peşte, ouă, fructe şi legume, verdeţuri, nuci şi seminţe… şi cam atât.
Dieta Paleo exclude, aşadar, toate produsele lactate, zahărul, sarea, cerealele, uleiurile şi orice alt aliment procesat, caracteristic epocii moderne. Totodată, singura băutură acceptată este apa. Specialiştii garantează însă rezultate spectaculoase, deoarece, spun ei, această dietă este suficient de variată şi echilibrată, şi se potriveşte perfect cu nevoile organismului uman.
Plecând de la premisa că în trecut oamenii erau mai sănătoşi şi trăiau mai mult, dieta Paleo se vrea a fi un semnal de alarmă legat de faptul că alimentaţia modernă este principala cauză a bolilor şi a obezităţii. Cu toate acestea, ideea de a exclude, în zilele noastre, toate alimentele procesate din alimentaţie pare o utopie, cu atât mai mult cu cât simpla renunţare la zahăr este, pentru majoritatea dintre noi, o adevărată provocare.
Tocmai de aceea nu există nici prea multe date concrete sau studii legate de dieta Paleo. Nutriţioniştii nu neagă faptul că ar putea fi extrem de utilă persoanelor care se confruntă cu kilograme în plus ori diverse afecţiuni, sau chiar şi persoanelor sănătoase care vor să îşi menţină starea de sănătate, însă sunt conştienţi că foarte puţini oameni moderni ar avea curajul şi determinarea necesare pentru a urma această dietă…