Tot ce nu ştiai despre vaccinul HPV

.

Nu pot să mă vaccinez. Voi face cancer de col?

Nu neapărat. Există, din fericire, metode de prevenire a acestei boli, iar cea mai importantă este adoptarea unui comportament sexual responsabil. Cu cât ai mai mulţi parteneri sexuali, cu atât cresc şansele să te infectezi cu tulpini HPV oncogene. Nu se ştie cât de mult ajută prezervativul pentru că HPV poate afecta şi zone ale corpului care nu sunt acoperite de acesta, însă, în afară de abstinenţă, prezervativul este, deocamdata, cea mai bună metodă de protecţie.

Controlul ginecologic periodic te poate ajuta să descoperi şi să tratezi leziunile genitale, pentru a preveni atacul viral ce poate duce la cancer. Examenul citologic Babeş-Papanicolau poate să descopere din timp leziunile canceroase şi precanceroase, crescând substanţial şansele de vindecare. Trebuie să te trimită la medic şi durerile în gât care nu cedează la tratamentele clasice pentru ca HPV poate produce şi cancer orofaringian.
   
Ce este vaccinul anti HPV?

Vaccinul anti HPV forţează organismul să producă anticorpi împotriva Papiloma Virusului Uman, responabil pentru cancerul de col uterin. În acest moment, există pe piaţă două vaccinuri, diferenţa între ele constând în numărul de tulpini HPV pe care le „acoperă”. Gardasil protejeaza împotriva a patru tulpini cancerigene, 6, 11, 16 si 18. Constă într-o serie de trei injecţii intramusculare care se fac pe o perioadă de şase luni. Celălalt vaccin, Cervarix, protejează împotriva a doua tulpini HPV, 16 si 18. Se face tot în trei doze, câte una la fiecare două luni.

Ce este HPV?

Sub denumirea de HPV (Papiloma Virusul uman) sunt grupate peste 100 de virusuri înrudite care pot provoca papiloame (negi). Virusurile care provoacă negi pe mâini sau pe picioare sunt diferite de cele care atacă mucoasele. Anumite tulpino HPV sunt considerate cu risc oncogenic crescut, adică există şanse mari ca, în timp, să ducă la anumite tipuri de cancer.

Conform Institutului American pentru Cancer (IAC), peste 30 de virusuri HPV se transmit prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Majoritatea produc infecţii „tăcute”, care dispar de la sine în câţiva ani.  

Infecţia cu anumite tipuri de HPV este principala cauză a cancerului de col uterin. Aproape toate femeile sunt infectate, la un moment dat, cu un tip de HPV, dar foarte puţine vor face cancer de col. Statisticile IAC spun că, în lume, aproape 500.000 de femei sunt diagnosticate, în fiecare an cu aceasta boală şi peste 250.000 nu mai pot fi tratate. Pe lângă cancerul de col uterin, tipurile de HPV cu risc oncogenic crescut pot să provoace cancer orofaringian, atacând ţesuturile din gât, palatul moale, baza limbii şi amigdale. Studiile mai recente au arătat că aceleaşi virusuri ar putea juca un rol şi în apariţia cancerelor de vulvă, vagin, anus şi penis. 

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton