In lupta incrancenata cu kilogramele si sunculitele de pe solduri, suntem dispuse, uneori, sa apelam la orice „arma”, fie ea si cu doua taisuri. Si uite-asa incepem sa inghitim pilule pentru slabit.
O fi bine, o fi rău? Iată ce spun nutriţioniştii.
Să nu mai fii nevoită să numeri calorii şi, totuşi, să slăbeşti… Ce femeie nu visează la asta? Iar visul poate deveni realitate, promit producătorii de pastile pentru slăbit. Vedete precum Melanie Griffith, Britney Spears sau Russell Crowe îi cred pe cuvânt.
În lumea modei, fetele sunt tobă de informaţii despre cele mai noi pilule care te scapă de inesteticele grame în plus. Dar o fi oare adevărat că înghiţi, pur şi simplu, o pastilă şi slăbeşti, fără nici un efort?
În principiu, da, susţine o echipă de nutriţionişti britanici, care a efectuat un studiu amplu pe această temă. Obezitatea reprezintă, din punct de vedere medical, o boală, care poate fi combătută terapeutic cu medicamente. La fel cum sunt tratate şi alte afecţiuni, precum hipertensiunea arterială, diabetul sau tulburările de metabolism.
Cum se produce „miracolul”
Secretul constă în conţinutul de substanţe care fie „topesc” grăsimile din organism, fie grăbesc eliminarea lor, fie acţionează asupra centrului din creier care coordonează apetitul şi senzaţia de saţietate. Oau! Pai dacă există asemenea pilule miraculoase, la ce bun să te mai chinuieşti cu tot felul de diete? Nu e chiar aşa de simplu, explică nutriţioniştii. Pe de o parte, pastilele pentru slăbit pot să aibă diverse efecte secundare.
Pe de altă parte, dacă nu le asociezi cu o dietă, multe din ele nu te ajută să pierzi mai mult de două-trei kilograme. Şi, nu în ultimul rând, pilulele nu elimină cauzele care te-au determinat să te îngraşi, cum ar fi un stil de viaţă sedentar sau obiceiuri alimentare nesănătoase. De aceea, dacă ai doar nişte „perniţe” pe şolduri, nu e cazul să apelezi la pastile.
E suficient un regim alimentar adecvat, fără dulciuri şi grăsimi, şi puţina mişcare. Dacă ai însă mai mult de zece kilograme în plus şi nu ai reuşit să scapi de ele cu diete şi sport, poţi încerca şi un tratament medicamentos. Atenţie însă! E bine să consulţi mai întâi un nutriţionist, iar apoi un medic, care poate aprecia care din produsele de pe piaţă ţi se potriveşte.
De altfel, pilulele pentru slăbit cu substanţe active puternice nici nu se eliberează fără prescripţie medicală. Medicul se va interesa care este modul tău de viaţa, ce diete ai ţinut până acum, de ce afecţiuni acute sau cronice suferi şi ce alte medicamente iei, care ar putea interacţiona cu pastilele pentru slăbit.
Cel mai adesea, în cazuri de obezitate moderată, se prescriu pilule pe bază de Sibutramină, care activează metabolismul şi grăbeşte senzaţia de saţietate. Din păcate, acestea pot avea şi efecte secundare nedorite, precum insomnia sau creşterea tensiunii arteriale.
Pilule fără reţetă
Există şi pastile pentru slăbit care pot fi cumparate fără reţetă, dar acestea nu sunt propriu-zis medicamente, ci suplimente alimentare. Ceea ce înseamnă că, în multe cazuri, eficacitatea lor nu a fost demonstrată prin studii clinice. Nimeni nu te impiedică însă să încerci, dat fiind ca aceste substanţe nu au efecte secundare periculoase şi, în plus, pot produce, în cel mai rău caz, efectul Placebo: adică slăbitul prin autosugestie.
Page: 1 2