Himenul nu este întotdeauna întreg la virgine şi chiar dacă e întreg, nu acoperă tot vaginul. Iată şi alte lucruri interesante despre himen, considerat garanţia virginităţii.
1. Nu se ştie care este rolul himenului şi de ce fetiţele se nasc cu el. Probabil este menit să protejeze vaginul de corpurile străine care ar putea fi introduse accidental în cazul bebeluşilor.
2. Himenul nu se află în interiorul vaginului, ci este o parte a vulvei, organul genital extern.
3. În mod normal, himenul nu acoperă vaginul complet, ci există un orificiu menit să permită curgerea lichidului menstrual. Există şi femei născute cu himen neperforat, care necesită o intervenţie chirurgicală minoră.
4. Himenul unui făt de sex feminin se formează în luna a cincea de sarcină, dar există şi fetiţe care se născ fără el.
5. De la naştere şi până 3-4 ani, himenul este gros din cauza acţiunii hormonilor, este cutat şi poate fi vizibil, ieşind uşor din vagin.
6. Orificiul himenului se lărgeşte cu aproximativ un milimetru în fiecare an de viaţă. La acest lucru contribuie folosirea tampoanelor, controalele ginecologice, dar şi activitatea fizica zilnică.
7. Până când ajung la pubertate, majoritatea fetelor au un himen atât de elastic şi deschis încât pot folosi fără probleme tampoane interne.
8. 43% dintre femei nu au sângerări la primul contact sexual, ceea ce înseamnă că himenul este fie rupt deja, fie foarte elastic şi deschis.
9. Durerea resimţită la dezvirginare nu este, de obicei, din cauza himenului, ci din cauza emoţiilor, încordării şi partenerului nepriceput.
10. Un medic nu poate spune cu exactitate dacă o femeie este virgină sau nu doar examinându-i himenul.
Foto: Shutterstock