Topul alimentelor sănătoase care devin toxice pentru organism dacă sunt consumate în exces

.

Cei mai mulți dintre noi știu că alimentele bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase pot crește riscul de obezitate, boli de inimă și diabet. Dar v-ați gândit vreun moment că sunt și unele alimente sănătoase pot fi dăunătoare pentru organism dacă sunt consumate în cantități mai mari?

„Este adevărat”, spune Jacob Wolf, medic naturist la Spitalul Universitar Connor Whole Health. „Când dezvoltați un plan de dietă sănătoasă, este important să rețineți că și alimentele ‘bune’ pot fi nocive” – a continuat.

Iată câteva alimente sănătoase care trebuie consumate cu moderație:

Broccoli și legumele crucifere

Legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza albă/roșie și bok choy sunt pline de nutrienți și ajută la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Cu toate acestea, ele conțin și unii compuși chimici numiți tiocianați.

„Atunci când sunt consumați în cantități foarte mari, tiocianați pot bloca sau limita capacitatea organismului de a absorbi iod, un mineral care se găsește în unele alimente”, spune dr. Wolf, potrivit uhhospitals.org.

„Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, care reglează multe funcții, inclusiv metabolismul, creșterea și utilizarea energiei” – a adăugat acesta.

Dacă nivelurile de iod sunt prea scăzute, pot apărea probleme precum insuficiența glandei tiroide sau hipotiroidismul.

Dacă aveți o afecțiune tiroidiană, limitați consumul de legume crucifere la 2-3 căni pe săptămână, inclusiv cele folosite în smoothie-uri.

Citeşte şi: Top 4 alimente care devin toxice dacă le ținem în frigider. „Mulți oameni fac această greșeală!”

Citeşte şi: Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce avantaje și dezavantaje au alimentele congelate

Citeşte şi: Alimente care nu pot fi gătite sau încălzite la microunde

Citeşte şi: Ce să nu mănânci pe stomacul gol. Alimente, băuturi sau medicamente care nu se iau pe stomacul gol

Scorţişoară

Scorțișoara este bogată în antioxidanți și poate ajuta la combaterea inflamației și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Unele studii arată că reduce riscul apariției bolilor de inimă, diabet și cancer.

„Scorțișoara este delicioasă și sănătoasă când este folosită cu moderație. Cu toate acestea, conține un compus chimic numit cumarină, care poate provoca toxicitate hepatică dacă este consumat în cantități mari. Unele studii sugerează, de asemenea, că dozele mari de cumarină pot crește riscul de cancer” – a explicat dr. Wolf.

Din fericire, scorțișoara este folosită de obicei în cantități mici.

Cafea

Cafeaua, în general, este o băutură foarte sănătoasă. Este plină de antioxidanți și alți compuși care scad riscul de boli hepatice, diabet de tip 2 și boli neurologice.

„După cum știu majoritatea oamenilor, cafeaua obișnuită conține cofeină, un stimulent care poate provoca insomnie, iritabilitate, tremurături musculare și palpitații ale inimii dacă este luată în exces. Maxim 3-4 cești de cafea pe zi sunt în general sigure, dar unii oameni sunt mai sensibili la efectele secundare ale cofeinei. Pentru beneficii optime pentru sănătate, cafeaua se savurează cel mai bine fără îndulcitori sau lapte” – spune dr. Wolf. „

Ficat

Ficatul este bogată în fier, vitamine B și colină. Cu toate acestea, densitatea mare de nutrienți înseamnă că ar trebui să evitați să consumați carne de organe prea des.

„O porție de 100 g de ficat de vită conține de peste șase ori doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi care este stocată în organism. Prea multă vitamina A poate provoca probleme de vedere, dureri osoase, greață și un risc crescut de fracturi.

O porție de ficat conține, de asemenea, de șapte ori DZR de cupru. Consumul excesiv de cupru poate duce la modificări neurodegenerative și la un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer. Ficatul nu trebuie consumat zilnic. O porție pe săptămână oferă toate beneficiile nutriționale fără riscuri” – a mai precizat medicul.

Nucşoara

La fel ca scorțișoara, nucșoara este un condiment popular bogat în antioxidanți și sigur atunci când este ingerat în cantități mici. În doze mari, nucșoara conține un compus psihoactiv numit miristicin, care poate fi toxic.

Simptomele intoxicației cu miristicină includ convulsii, bătăi neregulate ale inimii, greață, amețeli și halucinații. Dr. Wolf recomandă ca nucșoara să fie folosită conform cantităților specificate de rețetă pentru a evita toxicitatea și efectele secundare grave.

Nuci

Nucile și semințele sunt sănătoase atunci când sunt consumate cu moderație pentru a înlocui alte gustări precum chipsurile și dulciurile. O gustare zilnică optimă este de obicei de 50 g, cu o excepția notabilă a nucilor braziliene. Acestea pot produce efecte toxice după ce sunt consumate doar câteva nuci.

„Doar o nucă de Brazilia conține până la 95 de micrograme de seleniu, un oligoelement esențial. Cantitatea zilnică recomandată de seleniu este de 50-70 de micrograme. Și limita superioară de siguranță este de aproximativ 300 de micrograme pe zi pentru adulți sau 3-4 nuci braziliene. Simptomele toxicității cu seleniu pot include căderea părului, probleme digestive și dificultăți de memorie, așa că nucile braziliene trebuie savurate doar ocazional și în cantități foarte mici” – a specificat dr. Wolf.

Alimente cu Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt antiinflamatori, susțin sănătatea creierului și reduc riscul bolilor de inimă. Sursele alimentare includ uleiul din semințe de in, peștele gras (somon, macrou, sardine și păstrăv) și nuci. Cu toate acestea, mulți oameni preferă suplimentele cu omega-3.

„Este important să urmăriți doza dacă luați un supliment. Prea multă omega-3 poate subția sângele și poate crește riscul de sângerare. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui” – mai spune dr. Wolf.

Suplimentele cu omega-3 din ulei de ficat de cod conțin, de asemenea, niveluri ridicate de vitamina A, care poate fi toxică în cantități mari. Dr. Wolf recomandă sfatul medicului cu privire la suplimentele de omega-3, pentru a afla cantitatea pe care trebuie să o luați pentru a nu avea probleme.

Ton

Tonul este o sursă bună de acizi grași omega-3 și proteine. Cu toate acestea, din cauza poluării oceanelor, tonul poate conține niveluri ridicate de toxine, inclusiv metilmercur, care poate provoca întârzieri în dezvoltarea copiilor, probleme de vedere, lipsă de coordonare și tulburări de auz și vorbire.

Tonul conservat este de obicei o opțiune mai sănătoasă decât bucățile de ton proaspăt sau cele din sushi. Și asigurați-vă că alegeți ton ușor, nu alb, ci conservat. Conține mult mai puțin mercur decât alte tipuri de ton.

„Recomand femeilor însărcinate și copiilor să mănânce puțin ton sau nu mănânce deloc. Alte opțiuni de pește hrănitor includ somon proaspăt sau conservat, macrou, sardine și păstrăv, care sunt mai puțin susceptibile de a fi contaminate cu mercur” – a încheiat dr. Wolf.

Foto – Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton