Răceala reprezintă cea mai comună infecţie virală, care însă tratată neadecvat poate duce la agravarea afecţiunii. Din păcate, cei mai mulţi dintre noi o tratează după ureche, ajungând să facă greşeli frecvente.
Cea mai frecventă greşeală este automedicaţia şi faptul, că recurgem imediat la antibiotice, care afectează flora intestinală şi generează rezistenţă la produsele utilizate greşit. De cele mai ulte ori, medicii recomandă paracetamolul, care se absoarbe rapid şi complet în toate ţesuturile.
De asemenea, în această perioadă delicată, doctorii ne recomandă consumul a numeroase lichide pentru ca răceala să treacă cât mai repede. Se recomandă evitarea lichidele dulci, pentru că sunt absorbite mult mai lent decât apa şi nu hidratează suficient corpul. Cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru şi alcoolul sunt alte lichide care trebuie evitate atunci când suntem răciţi.
O altă eroare încetăţenită este obiceiul de a bea ceaiuri fierbinţi. O băutură fierbinte nu diminuează simptomele răcelii, dimpotrivă le agravează, uscând mucoasa sau provocându-i arsuri, lucru care nu face decât să favorizeze apariţia bacteriilor.
Şi mâncare, atunci când suntem răciţi, are un rol important. Astfel, fructele, legumele, supa de pui şi usturoiul nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. La polul opus se află condimentele iuţi, precum piperul, muştarul iute sau hreanul care pot produce iritaţii ale mucoaselor. Dulciurile împiedică organismul să lupte eficient cu virusurile, iar lactatele determină eliberarea de histamine în organism, substanţe care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Răceala nu este o afecţiune specifică temperaturilor scăzute, dar în perioada rece a anului numărul persoanelor care răcesc este mai mare pentru că petrecem mai mult timp în interior, fapt ce favorizează înmulţirea germenilor. Specialiştii recomandă în aceste situaţii un consult medical şi evitarea aglomeraţiei. De asemenea, câteva zile de concediu medical, pentru a nu fi prezenţi în colectivitate, sunt binevenite.