Tonul la conservă, un real pericol pentru sănătate

.

Noi studii ale americanilor evidențiază pericolul ascuns în conservele de ton și atenționează asupra consumului exagerat al acestui produs.

Cercetătorul Gretchen Mahler, de la Universitatea Binghamton din New York, a atras atenția asupra urmărilor grave pe care le poate avea consumul tonului la conservă. Conform studiilor sale, conservele de ton conțin o cantitate alarmantă de zinc, mai exact de 100 de ori mai mult decât doza zilnică recomandată, fapt ce ne pune în pericol sănătatea. Rolul zincului este de a prelungi durata de viață a alimentelor, acesta având calități antimicrobiene excelente. Cu toate că mineralul este benefic sistemului imunitar, în cazul în care este consumat în cantități mari, devine nociv, degradând sistemul digestiv. Astfel, consumul conservelor de ton provoacă inflamație și afectează calitatea absorbției intestinale, iar intestinele vor ajunge în timp să devină mult mai permisive. Autorul studiului explică gravitatea cazului prin faptul că în organism vor ajunge astfel substanțe toxice, care în mod normal ar trebui eliminate: „O creștere a permeabilității intestinale nu este un lucru bun, asta înseamnând că anumiți compuși care nu ar trebui să treacă prin sânge, vor reuși să ajungă în corp”. – explică profesorul Gretchen Mahler.

Acesta își susține teoria și prin faptul că sindromul colonului permeabil, cu toate că nu este recunoscut din punct de vedere medical, se află la baza declanșării unor probleme de sănătate, cum ar fi scleroza multiplă, boala Crohn, boala celiacă, dar și astmul, autismul și alergiile alimentare. Una dintre cauzele acestor tulburări, consideră cercetătorul, provine în urma reacției sistemului imunitar la substanțele absorbite anormal în sânge. Pe de altă parte, acesta crede că probioticele, dar și eliminarea glutenului și a zahărului din alimentație, pot ameliora sindromul colonului permeabil, însă afirmă că studiile nu sunt suficiente în acest sens.

Pe de altă parte, acesta atenționează că excesul de zinc din organism determină apariția convulsiilor, a febrei, vărsăturilor și leșinului. Totodată, studiul, publicat în jurnalul Food & Function, citat de Daily Mail, a constatat că transportul de fier și glucoză scade cu peste 75%, după expunerea la cantitățile mari de zinc.

Studiul a analizat o serie de alte alimente și astfel a concluzionat că, după tonul la conservă, puiul conservat este cel de-al doilea cel mai contaminat aliment, urmat îndeaproape de sparanghel, care conține aproximativ două treimi din cantitatea de zinc regăsită într-o conservă ton, în timp ce porumbul dulce conține o treime.

Profesorul Mahler subliniază totuși că rezultatele se bazează pe studiul zincului asupra celulelor cultivate într-un laborator, iar implicațiile asupra sănătății pe termen lung sunt încă neclare, dar va continua cercetarea asupra intestinului la pui.

Citește și – Slăbește cu dieta cu pește. Poți da jos rapid 4 kilograme

Citește și – Iată 7 lucruri inedite despre cartofii prăjiți

Vezi și ce rețete delicioase poți face cu pește la conservă

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare noiembrie 5, 2021 3:41 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale