Cistita şi pielonefrita sunt două afecţiuni cunoscute sub numele generic de infecţie urinară, foarte raspândite în randul femeilor. Practic fiecare femeie va avea cel puţin o dată în viaţă o infecţie urinară. Haideţi să aflăm cum se manifestă aceasta mai exact şi de ce toamna suntem mai predispuse.
Diferenţa dintre cistită şi pielonefrită este foarte simplă: prima este localizată la nivelul vezicii urinare, iar cealalta la nivelul rinichilor. Femeile sunt cele mai predispuse la infecţiile urinare şi cum temperaturile scăzute constituie unul dintre factorii declanşatori, e indicat să îţi protejezi mai ales picioarele. Aşa că dacă toamna te ia prin surprindere şi te găseşte încălţată în sandale într-o zi mai răcoroasă sau dacă mergi desculţă pe gresie, este foarte posibil să dezvolţi această afecţiune.
Ce este infecţia urinară?
Este o afecţiune cauzată în general de bacterii şi virusuri. Cea mai comună bacterie care provoacă infecţia este E coli, aflată în mod natural în organismul uman şi fiind răspunzătoare de procesele digestive. Aceasta este în mod normal eliminată în timpul urinării, însă dacă sistemul imunitar este slabit, ea poate provoaca infecţii. Există şi alte cauze care provoacă o infecţie a tractului urinar.
Care sunt cauzele?
În afară de bacterii şi senzaţia de picioare reci, infecţia urinară mai are şi alte cauze:
Urinatul rar
Igiena necorespunzătoare, mai ales după actul sexual
Constipaţia
Diabetul
Afectiuni biliare
Metroanexita(inflamaţie a trompelor si a ovarelor)
Consumul redus de lichide
Simptome
Printre cele mai întâlnite simptome se numără:
Dureri în zona inferioară a spatelui si a pelvisului
Senzatie de urinare chiar dacă nu ai băut decât o gură de apă
Urinări dese şi dureroase
Urină tulbure sau chiar cu sânge
Febra
Tratamentul infecţiilor urinare
Acesta se stabileşte de către medic doar după un examen de urocultură şi constă în general în antibiotice. Însă este foarte important să ştii că infecţia urinară este o afecţiune recidivantă şi poţi să ştii că e cazul tău dacă ţi-a apărut de doua sau de trei ori în acelaşi an. În această situaţie tratamentul recomandat este cel naturist(strugurii ursului, merişor, cozi de cireşe)deoarece administrarea repetată de antibiotice face ca rezistenţa bacteriilor să crească şi infecţia să se agraveze.
O infecţie urinară netratată poate afecta grav rinichii.
Prevenire
Bineînţeles că infecţia urinară se poate preveni.Cele mai bune metode de prevenire sunt:
Consumul a cel puţin 2 litri de lichide pe zi
O dieta săracă în sodiu şi condimente
Evitarea constipaţiei şi a stazei urinare
Golirea vezicii după fiecare act sexual
Igienă intimă corectă
Evitarea expunerii la frig