Spre rușinea noastră, ocupăm un loc fruntaș în lume în clasamentul națiilor afectate și chiar ucise de boli cardiovasculare. Or, acestea își cam fac de cap toamna. E cazul să luăm măsuri.
Capriciile bine cunoscute ale acestui anotimp, schimbările bruște de temperatură, umiditatea și presiunea atmosferică crescute nu sunt deloc pe placul inimii bolnave. Lunile de toamnă agravează simptomele insuficienței cardiace, favorizează apariţia tahicardiei și creșterea tensiunii arteriale. Vasele de sânge se îngustează la temperaturi scăzute, ceea ce duce la posibilitatea unui infarct, atac de cord sau accident vascular cerebral. În procesul de adaptare la noile condiții de mediu, organismul poate suprasolicita sistemul cardiovascular, cauzând probleme serioase de sănătate.
Ce spune inima toamna
Chiar dacă nu te știi suferindă de afecțiuni cardiovasculare, trebuie să iei măsuri la cel mai mic semn. Căci inima îți „vorbește” prin diferite simptome. Spre exemplu, o respirație greoaie și sacadată, scurtă, oboseala nejustificată, bătăile rapide ale inimii, amețelile, greața, umflarea gleznelor și a tălpilor, tusea, respirația șuierătoare sunt semne ale unei boli cardiace. Din cauza scăderii temperaturii, se observă acum și o creștere a numărului crizelor de angină pectorală și chiar de infarct miocardic acut. Prin urmare, e bine să nu lași „piatra” pe care o simți la inimă sau pe piept să te apese, nici „gheara” să te sufoce. Dă fuga imediat la medic!
Ce e de făcut dacă ai probleme cu inima
Dacă te știi suferindă de hipertensiune, boală coronariană, insuficiență cardiacă, aritmie, diabet, infecții virale, afecțiuni renale, fă-i o vizită cardiologului, la început de sezon autumnal. Tratamentul presupune combinații de medicamente și este personalizat. Nu ai voie să te expui la temperaturi joase. Vârstnicii și cei cu boli cardiovasculare cronice trebuie să-și ajusteze tratamentul medicamentos, să facă mișcare și să se îmbrace gros când ies la plimbare. Regimul alimentar este extrem de important, fiind obligatoriu consumul de fructe și legume proaspete. Dimineața la trezire și seara înainte de culcare, trebuie să se bea apă, pentru fluidizarea și subțierea sângelui, cu scopul prevenirii infarctului.
Aspirina dă tonus
De ani buni, atât în America, precum și în Europa de Vest, obiceiul de a lua, în fiecare zi, câte o tabletă de aspirină are rolul de a menține inima în formă vreme îndelungată. Există pe piața farmaceutică
produse special concepute pentru protecția cardiovasculară, cu o doză mică de acid acetilsalicilic, cea optimă fiind de 100 mg/zi. Atenție! Luată în cantități zilnice mai mari de 325 mg, aspirina nu mai are același rol de prevenție a bolilor cardiovasculare.
Controlează-ţi ritmul inimii
România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu zece ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări, din cauza bolilor cardiovasculare. De obicei, doctorii dau doar ani vieții, noi, cardiologii, vă ajutăm să daţi şi viaţă anilor. A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin zece ani.