Ce poate face o lingură de vin!? Dacă ştii când şi cum s-o consumi, vei constata că meşteşugul vinului îţi poate oferi leacuri nebănuite pe care ţi le poţi prepara chiar tu
Medicina alternativă îşi are micile ei secrete. Uneori, acestea se ascund în timpul de preparare sau în modul de preparare a unui produs. Alteori, în felul în care produsul este administrat… De pildă, de câte ori te-ai gândit să prepari vin din portocale sau prune? Sau din pătrunjel! Mai ales că aceste vinuri obţinute în casă au valenţe terapeutice. Unde mai pui că vin la fix pentru bolile de sezon…
Recomandări
Plantele medicinale preparate sub formă de infuzie sau decoct în vin au eficienţă mult mai mare decât în apă, fără să fie însă confundate cu vinul de masă. Vinul trebuie să fie de calitate şi fără conservanţi, dacă se poate vin de casă, iar vasele în care se fierbe să fie emailate sau din Jena. La preparare nu folosi ustensile de metal. Lichidul obţinut, respectiv vinurile medicinale, trebuie păstrate în sticle de culoare închisă, bine astupate cu dop de plută şi ţinute la rece.
Vin de tătăneasă
Se pun 4 linguri de rădăcini uscate şi zdrobite mărunt în 500 ml de apă rece (nu de la chiuvetă) şi se fierb acoperit 8 minute. Se ia vasul de pe foc şi se lasă acoperit o oră. Se strecoară prin tifon, după care lichidul se amestecă cu 400 ml vin alb de casă şi 4 linguri de miere de salcâm. Se pune în sticle de culoare închisă şi se păstrează la rece. Se ia câte o lingură de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se recomandă în bronşite cu expectoraţie purulentă, traheobronşită, astm bronşic, pneumonie, tuse cu expectoraţie abundentă.
Vin de aloe
Pune într-un borcan de sticlă de culoare închisă 200 ml suc de aloe vera, 250 g miere polifloră şi 2 l de vin alb de casă. Amestecă bine cu o lingură de lemn. Lasă 5 zile totul la macerat şi agită borcanul de două ori pe zi. Se filtrează prin tifon şi se pune în sticle de culoare închisă, care se ţin la rece. Se ia o lingură, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, în ceai de flori de tei sau cimbrişor. Eindicat în astm bronşic, gripă, constipaţie, nevralgii, nevroze, reumatism, ulcer gastroduodenal. Cei care au hiperaciditate gastrică vor pune miere de salcâm în loc de miere polifloră. Acest preparat pe bază de aloe este mult mai eficient pentru cei cu grupa de sânge AII.
Într-un litru de vin alb se pun: sucul unei portocale mai mari şi 3-4 flori de muşeţel (sau plicuri), 2-3 cuişoare, 150 g zahăr şi 50 ml rachiu; se lasă la macerat 8-10 zile. O altă reţetă de obţinere a acestui vin este următoarea: se pune o portocală mai mare, tăiată, într-un borcan şi se adaugă 150 g zahăr, un baton de scorţişoară şi 10 cuişoare. Peste acestea se toarnă un litru de vin alb şi 50 ml rachiu şi se lasă la macerat o lună de zile, agitând zilnic borcanul. Se filtrează prin tifon şi se pune în sticle mai mici. Se va folosi în maximum trei luni de la obţinere. Vinul de portocale este indicat în dispepsie, lipsa poftei de mâncare, constipaţie, tonic general, sânge îngroşat. Se consumă câte 50 ml de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Vin de prune uscate
Se iau de 500 g de prune uscate, care se spală bine, se pun într-un borcan, apoi se adaugă un pliculeţ de zahăr vanilat, 200 g zahăr, 1,5 l vin roşu şi 75 ml rachiu. Se amestecă bine şi se lasă la macerat o lună de zile; se filtrează şi se toarnă în sticle.Este indicat în constipaţie, retenţii de apă, lipsa poftei de mâncare, energizant, gută, reumatism.
Pune într-un borcan 6 linguri de vâsc măcinat cu râşniţa de cafea, 1,5 l de vin de casă şi lasă la macerat 8-10 zile. Agită zilnic borcanul. La sfârşitul perioadei de macerare, strecoară conţinutul prin tifon şi depozitează lichidul în sticle de culoare închisă. Se păstrează la rece. Se consumă de 3 ori pe zi, 1-2 linguriţe în 50 ml de apă, înainte de masă cu 30 minute. Are rezultate în diversre tipuri de tuse, în dezintoxicări, hipertensiune arterială, scăderea imunităţii, arterioscleroză.
Vinde pătrunjel
Ia 2 legături de pătrunjel, care se toacă mărunt, peste care pui 1, 5 l vin alb şi două linguriţe de oţet de vin. Se pune vasul la fiert şi se lasă 8-10 minute la foc slab, apoi se adaugă 500 g miere când lichidul este călduţ, se amestecă bine, se filtrează şi se toarnă în sticle mici, depozitându-se la rece. Are efecte în bronşită, stări de astenie, icter, retenţii de lichide în organism, boli însoţite de febră. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă, fără a se depăşi doza.
Vin de ienupăr
Într-un litru de vin alb sau roşu (de casă) se pun 30 de boabe de ienupăr şi 10 g frunze tocate; se lasă la macerat 8-10 zile, agitând sticla în fiecare zi. Se strecoară prin tifon şi se pune în sticlă. Se bea câte un păhărel după masă, de trei ori pe zi, îndulcindu-se, dacă este nevoie. Stimulează organismul, funcţiile digestive şi urinare, activează transpiraţia intensificând eliminarea toxinelor din organism.
Vin de mărar
La un litru de vin roşu se pun 50 g seminţe de mărar, puţin zdrobite, 25 g seminţe de anason şi 150 g zahăr. Se lasă 10 zile la macerat, agitând sticla zilnic, după care se filtrează şi se îmbuteliază. Vinul de mărar este indicat în astm bronşic, aerofagie, inapetenţă, tulburări nervoase şi impotenţă sexuală. Se beau câte 50 ml de trei ori pe zi, înainte de masă, fără a depăşi doza.
Foto: Shutterstock