Ține sub control boala venoasă cronică

.

În afara inconvenientelor de natura estetica, varicele creeaza și disconfort. Iar boala venoasa cronica afecteaza tot mai multa lume, indiferent de sex, vârsta sau stil de viață.
Dupa vârsta de 30 de ani, aproape 80% dintre femei sunt diagnosticate cu boala venoasa cronica (BVC), predispoziţie la care sunt expuşi şi 20% dintre barbaţii trecuţi de 40 de ani. Sedentarismul poarta o parte din vina, însa s-a dovedit ca pâna şi atleţii performanţi pot suferi de varice. Prin urmare, BVC nu iarta pe nimeni şi cel mai important este sa i se vina de hac înca de la primele semne.
De ce apar varicele
Stai mult timp în picioare sau la birou, picior peste picior? Porţi încalţaminte incomoda, prea strâmta sau cu tocuri foarte înalte? Ai kilograme în plus ori membri ai familiei care sufera de varice? Ţi se umfl a picioarele şi te dor? Nu amâna vizita la medic! Varicele apar ca urmare a hipertensiunii venoase, cauzata de incapacitatea valvelor venoase de a-şi mai face treaba corect. Astfel, în timp, presiunea exercitata de sânge asupra pereţilor venelor se mareşte.
Venele se dilata, iar valvele venoase nu se mai pot închide perfect sau se distrug. Cu cât presiunea sângelui la nivelul picioarelor creşte, cu atât venele devin mai dilatate. Gravidele prezinta un risc mai mare de a dezvolta varice, la fel ca şi cei cu meserii care impun statul prelungit în picioare, cu antecedente familiale la rude de gradul întâi, obezii şi persoanele care iau anticoncepţionale orale. Netratata, BCV poate duce la migrarea unor cheaguri de sânge spre sistemul venos, generând embolie pulmonara sau afectarea severa a unei parţi din plamân, insuficienţa venoasa sau limfatica cronica, tromboza sau tromboflebita.
Pe nimeni nu iartă
Deşi uşor de ignorat, boala venoasa cronica trebuie tratata în stadii incipiente. Femei, barbaţi, tineri, vârstnici, sedentari sau sportivi, cu toţii suntem expuşi riscului de a dezvolta varice, la un moment dat. Pâna şi bebeluşii pot veni pe lume cu varice, din cauza unor malformaţii ale sistemului vascular. În general, vârstnicii sunt afectaţi, dar sunt şi foarte multe tinere, pâna în 30 de ani. Mişcarea zilnica în aer liber este extrem de importanta, însa sportul la sala trebuie facut cu masura, sub atenta supraveghere a instructorului.
Îmbracamintea prea strâmta, din materiale sintetice, împiedica buna circulaţie a sângelui, aşa ca trebuie evitata. În schimb, se recomanda purtarea ciorapilor speciali de compresie. Recomandat ar fi ca, la primele semne de durere la nivelul picioarelor, sa mergem la medic. Diagnosticul corect pus la timp şi tratamentul adecvat pot stopa evoluţia bolii şi, implicit, evita apariţia complicaţiilor grave. Mai mult decât atât, exista astazi tehnologii, precum radiofrecvenţa, prin care ne putem trata, fara bisturiu, putând reveni la activitaţile obişnuite imediat.
Atenție la semne!
„Tocmai pentru ca are o evoluție tacuta, nealarmanta pentru pacienți, multe persoane considerând ca primele simptome și semne ale bolii sunt un rezultat firesc al activitații lor zilnice, boala venoasa cronica, pe înțelesul tuturor – varicele, ramâne subdiagnosticata și subtratata. De regula, pacientul se prezinta la medicul specialist abia în stadiile grave, când dezvolta complicații greu de tratat, precum ulcerul venos de gamba.
Boala progreseaza de la simptome precum durere la nivelul gambei, senzația de arsura sau de umflare și furnicaturi, la stadii severe cum sunt edemul, tulburarile trofice ale pielii de la nivelul picioarelor sau ulcerul venos de gamba. Prin urmare, o simpla vizita la medicul de familie va poate ajuta sa primiți raspunsurile potrivite la toate întrebarile referitoare la varice. Medicul de familie și specialistul sunt singurele persoane în masura sa puna un diagnostic corect și sa recomande tratamentul optim.”

Ultima modificare septembrie 9, 2015 6:14 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale