Cum ții dieta fără gluten

.

Glutenul e un ingredient controversat în alimentație. Daca unele persoane chiar au intoleranța, altele doar si-o imagineaza. Este eficienta dieta fara gluten? Afla în rândurile de mai jos parerea specialistului în nutriție dr. Ciprian Constantin.
În prima instanţa, toata lumea trebuie sa stie ce reprezinta glutenul. Este o substanţa care conţine mai multe componente proteice. Glutenul este cel mai des întâlnit în boabele de grâu, dar si în alte cereale, cum ar fi secara, orzul si este un ingredient folosit în produsele de patiserie si în diverse alte alimente din mai multe motive: pentru textura pe care o ofera, ca agent de îngrosare, potenţiator de aroma si supliment de proteine. Unele persoane pot dezvolta intoleranţa la gluten, ceea ce ar presupune ca se produce o alergie la grâu, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca.
Totusi, aceste trei situaţii sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranţa la gluten este cauza afecţiunilor medicale de care sufera. Alergia la grâu poate produce simptome ca urticarii, dificultaţi de respiraţie si probleme digestive. Persoanele cu boala celiaca pot suferi de balonare, scadere în greutate, oboseala, dureri de cap, iar organismul întâmpina dificultaţi în a obţine din alimentaţie toate substanţele nutritive de care are nevoie.
Dieta cu multiple beneficii
Adoptarea unei diete care sa nu conţina gluten – atunci când este indicata – aduce numeroase avantaje. Între acestea pot fi menţionate beneficiile în privinţa per soa ne lor care au un nivel crescut al colesterolului, îmbunataţirea digestiei si cresterea ni velului de energie. Iar cum cele mai multe deserturi sunt interzise în dietele pentru slabire, scade automat si aportul de zaharuri si calorii. Alimentele nepermise în meniul fara gluten, inclusiv pentru scaderea în gre utate, pot fi înlocuite cu fructe, legume, carne slaba si produse lactate degresate. Chiar si lipsita de gluten, dieta poate fi echilibrata si poate oferi beneficii multiple pentru întregul organism.
Cine nu-l tolerează?
Depistarea intoleranţei la gluten se face „plecând de la suspiciunea data de simpto me si se indica analize biochimice, apoi even tual endoscopie cu biopsie din mucoasa duodenala. Diversele teste de intoleranţa alimentara pot fi o soluţie, dar sunt scumpe”, spune dr. Ciprian Constantin. „Glutenul face parte din dieta noastra de zi cu zi. Nu este important pentru ca exista si îl toleram, el devine important când cauzeaza o forma de intoleranţa. Iar dietele bazate mai ales pe publicitate (n.r.: cum este si cea fara gluten) sunt controversate. Eficienţa este data în special de artifi ciile prezente (calorii puţine, fibre multe, dieta disociata), camuflate în aceasta prezentare”, adauga medicul specialist.
Boala celiacă este rară
„Glutenul este un constituent al dietei noastre zilnice. Boala celiaca este relativ rara (mai ales daca vom compara cu alte afecțiuni metabolice) si este mai greu diagnosticata. Cel care stabileste diagnosticul este mai ales un gastroenterolog, mai puțin un nutriționist, care poate doar lua în considerare o astfel de afecțiune. Confirmarea poate fi obținuta cu teste serologice, dar impactul asupra tubului digestiv este facut prin endoscopie digestiva superioara. Testele de intoleranța alimentara au un raport cost/diagnostic nefavorabil pentru pacient.

Vezi o lista cu alimente fara gluten!

Ultima modificare decembrie 10, 2021 3:45 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale