Te miri de fiecare dată când afli că o persoană mănâncă paste în fiecare zi și nu pune niciun gram pe când tu doar te uiți doar la o felie de pâine și te îngrași 2 kilograme.
Se pare că nu e doar în imaginația ta. Conform specialistului în genetică Sharon Moalem, fiecare persoană procesează carbohidrații în mod diferit. Deci, există persoane care tolerează extrem de bine acest carbohidrați, în timp ce alte persoane ar trebui să restricționeze cantitatea de carbohidrați.
Surpinzător, nu trebuie să faci un test genetic pentru a afla din ce categorie faci parte. Ai nevoie doar un un biscuite (cracker) și poți face testul biscuitului, testul care îți va arăta dacă faci parte din cei care ar trebui să se bucure de paste sau cei care ar trebui să le evite.
Mușcă o bucată din biscuite, pornește cronometru și mestescă fără să înghiți. Trebuie să fii atent la gustul biscuitelui. În momentul când simți că gustul se schimbă, oprește cronometrul.
Dacă ai simțit schimbarea gustului biscuitelui în:
0-14 secunde înseamnă că faci parte din categoria persoanelor care nu se îngrașă prea repede mâncând alimentel bogate în carbohidrați. Înseamnă că, probabil, mai mult de 50% dintre caloriile pe care le consumi pot veni din carbohidrați, ceea ce înseamnă un consum zilnic de cel puțin 250 g carbohidrați. Restul de 50% de calorii ingerate zilnic ar trebui împărțite între grăsimi (30%) și proteine (20%).
15 – 30 secunde înseamnă că nu tolerezi prea bine carbohidrații și probabil ar trebui ca 35% dintre caloriile pe care le consumi zilnic să provină din alimente cu carbohidrați (asta înseamnă 175 grame de carbohidrați zilnic). 35% dintre calorii ar trebui să provină din grăsmi și 30% din proteine