Româncele își vor putea face gratuit testul Babeș Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin Programului Național pentru Sănătatea Femeii, inițiat de Ministerul Sănătății, care se va derula în următorii 5 ani.
România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește cancerul de col uterin, numărul femeilor diagnosticate cu această afecțiune fiind și de zece ori mai mare decât în alte țări. Din cele peste 60.000 de femei diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Europa, aproape 4000 sunt românce.
Dintre acestea, peste 2.000 mor anual din cauza cancerului de col uterin, iar Institutului Naţional de Sănătate Publică ne avertizează că rata deceselor provocate de cancerul de col uterin în rândul româncelor este de 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală și de Est și de șase ori mai mare decât media din statele membre.
Factorii principali care determină incidența crescută a acestei afecțiuni în rândul româncelor sunt lipsa educației pentru sănătate, lipsa banilor și diagnosticarea tardivă. Testul Babeș Papanicolau identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin și trebuie făcut de absolut orice femeie după începerea vieții sexuale. Medicii recomandă ca testul să fie efectuat anual sau mai des, în funcție de simptomele pe care le prezintă pacienta.
„Peste 800.000 de femei, cu vârste între 24 și 64 de ani, vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin, precum și de triaj citologic, tratament și reevaluarea periodică, pe langă servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, de exemplu costurile cu transportul.”, a declarat la RFI Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgență.
Femeile în vârstă de 25-64 ani care au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 211 din Legea nr. 95/2006, precum și femeile care au domiciliul în România și care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse și nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin își vor putea face testarea gratuit în următorii 5 ani. Lista unităților de specialitate care implementează programul este disponibilă aici.