De ce testele COVID-19 de salivă ies uneori fals-pozitive – explicația expertului

.

Uneori, testele COVID-19 pot ieși fals-pozitive, sau chiar fals-negative, în funcție de situație. De ce se întâmplă acest lucru?

Cercetătorul Cosmin Mihai lucrează de aproape doi ani într-un laborator de testare COVID-19 RT-PCR. Din aprilie 2020, el lucrează cu probe pentru depistarea COVID-19 în cadrul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Contactat de Libertatea, expertul a explicat că există mai multe motive pentru care testele COVID-19 de salivă pot apărea ca fiind pozitive atunci când testele RT-PCR sunt negative.

Cosmin Mihai a spus că testele de salivă nu sunt la fel de specifice ca celelalte, putând depista și alte coronavirusuri, cum ar fi simpla răceală. Totodată, există și situații când erorile de fabricație sau contaminarea în urma manipulării pot afecta rezultatul final.

Citește și: Ce spune Alexandru Rafila despre impunerea vaccinării obligatorii în România

Citește și: Infernul prin care trece un fost sportiv de performanță la un an de la vindecarea de COVID-19

Citește și: Ce spune ONU despre vaccinarea obligatorie: „Vaccinarea forţată nu este acceptabilă niciodată”

Citește și: Avertismentul unei cercetătoare care a lucrat la serul AstraZeneca: „Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă”

Expertul a vorbit în contextul în care 86 de copii au avut un rezultat pozitiv la testele de salivă administrate de părinți acasă. Dintre acestea, 16 cazuri au fost confirmate prin test RT-PCR, pe când altele 22 au fost infirmate, după cum a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

„Niciun test nu e 100% specific, și la testele RT-PCR s-a văzut reactivitate încrucișată între diferite tulpini”, a spus cercetătorul. „Nu știu exact cum funcționează acest test de salivă, dacă antigenul este specific pentru SARS-CoV-2, fiindcă sigur nu este la fel de precis ca un test RT-PCR. Acolo testăm întâi pentru gena mare de coronavirus și apoi mai specific. Și răceala sezonieră este din aceeași clasă, poate unii dintre copii sunt răciți și au o contaminare tot cu un coronavirus. Depinde foarte mult de cum funcționează testele”.

El a povestit că, de când au fost introduse testele rapide antigen, au fost mai multe cazuri fals-pozitive: „Când a început perioada cu introducerea testelor rapide antigen, am avut unele cazuri de persoane cărora le-a fost recoltat testul în spital, deci de personal medical autorizat, care au avut test pozitiv pe antigen și negativ la PCR. De fiecare dată când avem un dubiu la un PCR îl refacem și de fiecare dată au ieșit complet negative. Există totuși niște reacții încrucișate la nivelul acestor teste rapide, fiindcă sunt făcute țintit pe SARS-CoV-2, dar s-ar putea să nu prindă exact acele bucăți pe care le urmărești. De altfel, și gradul de specificitate al testelor rapide antigen este de 90 și ceva la sută, deci e normal”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton