Am intoleranţă la stafide, bicarbonat de sodiu, ulei de măsline, zahăr alb şi sare. Asta am aflat cu ocazia testului pentru intoleranţe alimentare pe care l-am făcut gratuit la Plafar.
Nu a durat decât 10-15 minute, timp în care am ţinut în mâna dreaptă electrodul unui aparat cu unde electromagnetice, conectat la computer. După ce selecta un alimentul sau o categorie de alimente, specialistul Plafar îmi aplica un alt electrod pe un deget de la mâna stângă.
La început am fost testată pentru grupele principale de alimente: fructe, legume, condimente, carne, aditivi alimentari. S-a constat că am intoleranţă la condimente, fructe uscate şi aditivi, aşa că trebuia să aflu care aliment din respectivele grupe este vinovat.
Din categoria condimentelor am intoleranţă la sare, dar pot să mănânc fără probleme piper, de exemplu. În ce priveşte fructele uscate, nu tolerez stafidele dar pot să ma bucur de celelalte. Timp de trei săptămâni trebuie să evit alimentele cu probleme, apoi le pot introduce din nou în dietă, dar treptat.
Test simplu pentru intoleranţele alimentare
Testarea intoleranţelor alimentare cu ajutorul undelor electromagnetice este metoda cea mai simplă, mai rapidă şi neinvazivă. În maxim 30 de minute se pot descoperi până la 3000 de intoleranţe, la alimente diferite. Cealaltă variantă de diagnotiscare, analiza de sânge, poate să dureze câteva zile.
Nu au voie să facă testul cu unde electromagnetice copiii până în cinci ani, gravidele, cei care fac tratamente cu cortizon şi persoanele cu pacemaker sau tije metalice. În rest, poate beneficia de acest test oricine, pentru că nu doare şi nu se simte niciun fel de disconfort.
Ce sunt intoleranţele alimentare
85% dintre noi suferă de o formă de intoleranţă alimentară, avertizează specialiştii Plafar. Simptomele pot avea diferite grade de severitate, dar de obicei sunt destul de vagi, astfel că nu toţi cei afectaţi îşi dau seama.
Dacă suferi de intoleranţă la un anumit aliment, după ce îl consumi poţi să te confrunţi cu diaree, colon iritabil, greaţă, lipsa poftei de mâncare, dar şi agravarea unei eczeme, crize de asm, dureri de cap şi articulaţii, oboseală.
Adesea, simptomele sunt uşoare şi nu le putem asocia cu un anume aliment, mai ales că pot aparea şi la 72 de ore de la masa respectivă. Uneori nici medicii nu pot găsi o explicaţie pentru simptome atât de variate, aşa că intoleranţele sunt diagnosticate cu greu.
Intoleranţele pot apărea la orice vârstă, ne informează cei de la Plafar, şi dacă nu sunt descoperite la timp pot să ducă la boli cronice. De exemplu, intoleranţa la lactoză nedescoperită este asociată cu boala Crohn.
Intoleranţa alimentară apare atunci când există un deficit de enzime necesare digestiei. „Intoleranţa alimentară se defineşte ca un răspuns lent, de tipul unui proces inflamator cronic, la un produs pe care îl consumi în mod frecvent”, spun cei de la Plafar. Poate fi ereditară sau provocată de stres, boală etc.
Intoleranţa alimentară nu trebuie confundată cu alergia alimentară, care este asociată cu sistemul imunitar. În cazul unei alergii, sunt implicaţi anticorpii care „confundă” un anumit aliment cu o substanţă periculoasă şi îl atacă. Simptomele se văd imediat după masă şi constau în urticarie, ameţeală, respiraţie dificilă, şoc anafilactic şi chiar moarte.
Din fericire, alergiile sunt mult mai rare decât intoleranţele alimentare. Testul cu unde electromagnetice pentru depistarea intoleranţelor alimentare se poate face gratuit în magazinele Plafar din Bucureşti.