Testul revoluționar care ar putea detecta riscul de a dezvolta patru tipuri de cancer la femei

.

În viitor, femeile ar putea să beneficieze de un test revoluționar, capabil să detecteze riscul de a dezvolta patru tipuri diferite de cancer.

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui test care ar putea prezice riscul unei femei de a dezvolta patru tipuri de cancer, cu ajutorul celulelor dintr-un singur eșantion colectat în timpul examinării de col uterin.

Un studiu publicat în revista Nature Communications, citat de The Guardian, arată că experții ar putea în viitor să prezică riscul unei femei de a dezvolta cancerul ovarian, cancerul de sân, cancerul de uter și cancerul de col uterin, dar și să îl identifice dacă acesta deja s-a instalat.

Un asemenea test ar putea să ofere posibilitatea de a stopa dezvoltarea a patru dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer la femei. „Acest lucru ar putea crea o schimbare importantă în screening-ul pentru cancer – nu detectăm devreme, ci împiedicăm să se dezvolte”, a spus Athena Lamnisos, directorul executiv al Eve Appeal, unul dintre finanţatorii cercetării, citat de Digi24. „Crearea unui nou instrument de screening pentru patru tipuri de cancer ​​cu un singur test ar putea fi revoluţionară”.

Citește și: Planul European de Combatere a Cancerului: cum va fi implementat în România

Citește și: Cum se face corect autopalparea sânilor, pentru a depista cancerul de sân

Citește și: Lecțiile învățate în luna prevenției cancerului la sân: „Prevenția începe cu adevărat acasă”

Citește și: Boala care omoară zilnic 28 de oameni în România

Cancerul ovarian este responsabil pentru cele mai multe decese asociate cu cancerele ginecologice. În plus, 75% din cancerele ovariante sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când este prea târziu de multe ori. Tocmai de aceea, posibilitatea de a detecta boala mai devreme ar putea fi un pas foarte important. „Dacă acest test poate ajuta la identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân, ovarian, col uterin şi uter la vârste mai mici, ar putea fi revoluționar”, a spus chirurgul Liz ORiordan.

În dezvoltarea testului, oamenii de știință au folosit probe de celule cervicale de la 242 de femei cu cancer ovarian și 869 de femei fără cancer. Ulterior, auanalizat 14.000 de modificări epigenetice și au descoperit o semnătură ADN unică, ce ar putea fi folosită în detectarea și chiar prezicerea prezenței cancerului ovarian.

„Testul WID va căuta urmele de pe ADN-ul unei femei pe măsură ce trece prin viaţă, înregistrând traseul pe care îl parcurge şi dacă se îndreaptă către un cancer”, a spus profesorul Martin Widschwendter, de la Universitatea din Innsbruck şi UCL, conducătorul principal al studiului. „Acesta va revoluţiona screening-ul şi va permite o abordare mai personalizată a prevenirii şi depistării bolii. Femeile vor fi examinate, monitorizate şi tratate în funcţie de riscul lor individual”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare februarie 2, 2022 6:33 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale