Te-ai gândit vreodată că sarea grunjoasă din dulap e un adevărat izvor de sănătate? Poate părea ciudat, dar e un adevăr pe care medicina populară îl ştie de mult – sarea este un element esenţial al vieţii. învaţă cum te poti menţine sănătoasă într-un mod simplu şi la îndemâna ta.
La îndemâna oricui, sarea este benefică pentru sănătate, ajutând la ameliorarea sau tratarea unor afecţiuni.
Te simţi obosită şi nu mai ai energie? Ţi-a înţepenit gâtul sau ai vocea răguşită? Nu e nevoie să dai fuga la farmacie şi să te îndopi cu medicamente. Poţi să te tratezi acasă. Cu sare…
În cada umplută cu apă caldă (aproximativ 150 de litri) pui două kilograme de sare (amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai repede). Baia durează 20-30 de minute şi este important ca temperatura apei să fie menţinută mereu la peste 37°C, pentru ca acţiunea terapeutică să fie maximă.
Sfat: cercetătorii au observat că aceste băi au efecte mai puternice în preajma lunii pline (cu 2-3 zile înainte), când este de altfel recomandat să fie începute. Iată indicaţiile acestor băi pentru fiecare din afecţiunile specifice anotimpului.
Pentru reumatism Se fac de două ori pe săptămână băi complete (tot corpul) cu apă sărată fierbinte. Cele mai eficiente sunt băile preparate cu sare marină, dar efecte foarte bune poţi să obţii şi cu sare gemă (grunjoasâ).
Pentru cistite sau infecţii urinare Se fac băi complete sau băi de şezut cu apa ceva mai sărată: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi făcută în fiecare seară, până la vindecarea afecţiunii, iar apa trebuie să fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade). Imediat după ce ai făcut baie te ştergi bine şi te relaxezi la căldură.
Pentru răceală si gripă Se fac băi ale picioarelor (tălpi şi glezne) cu apă fierbinte cu foarte multă sare (10 linguri la litru).Băile vor dura 10 minute, după care îţi pui şosete groase şi te aşezi la căldură sau în pat, ca să transpiri.
Pentru dermatozele infecţioase Se fac băi parţiale, doar partea afectată, timp de 15 minute. în apă caldă, pui 7 linguri de sare la litru. Nu este bine sa ştergi pielea imediat după baie, ci sa o tamponezi pu]in şi să o laşi să se usuce. Acest remediu e excelent în tratarea infectiilor bacteriene şi micotice.
O armă bună contra frigului
Înainte de a-ţi pregăti cutia cu medicamente pentru toamna, vezi dacă nu cumva po]i să te tratezi cu ceva mult mai la îndemână. Toamna tratamentele cu sare grunjoasă te pot ajuta să scapi atât de tusea persistentă, cât şi de durerile de gât.
Tuse persistentă Ţine 5 minute pe limbă câteva granule de sare gemă. Reac]ia de stopare a tusei se va declanşa prin două mecanisme: salivaţie, care va deveni mult mai abundentă, şi stimularea sistemului nervos central, prin intermediul glandelor gustative.
Nas înfundat Pune o linguriţă de sare într-un pahar cu apă caldă şi amestecă bine până se dizolvă. Ia în palmă câteva picături din această apă sărată şi trage pe ambele nări, alternativ, pentru desfundarea căilor nazale. Repetat în fiecare diminea]ă, tratamentul eliberează căile respiratorii, înlă tură mucozită]ile în exces [i sim]ul olfactiv (mirosul) se îmbunătăţeşte.
Dureri de gât Pune două linguriţe de sare într-un pahar cu apă fierbinte [i amestecă bine cu o linguri]ă. Folose[te apă sarată fierbinte pentru gargară, cam de 2-3 ori pe zi. Repetă opera]ia până la dispari]ia completă a afec]iunii.
Împotriva oboselii Toamna resimţim oboseală, uneori nejustificată. O practică populară românească ce şi-a dovedit eficienţa este să pui un săculeţ cu sare călduţă pe ceafă atunci când eşti obosită.
Ştiaţi că…
– Sângele conţine aproape 1% (exact 0,9%) sare? – Alimentaţia bogată in sare combate stările de oboseală? – Pentru o sănătate bună trebuie să consumi zilnic un minim de sare de 500mg/zi? – Consumul moderat de sare scade riscul de infarct ? – Sarea mare (grunjoasă) conţine peste 80 de substanţe minerale? – Medicina tradiţională numără peste 100 de remedii terapeutice ale sării grunjoase?