Deşi am fi tentaţi să o asociem cu practicile din Evul Mediu, terapia cu lipitori este foarte căutată în Rusia şi chiar începe să-i cucerească pe occidentali. Dar nu şi pe români.
Dacă ruşii folosesc lipitorile vii, aplicate pe piele, britanicii şi germanii preferă cosmeticele bazate pe extracte din lipitori.
Din motive lesne de înţeles, românii nu sunt la fel de deschişi la acest tip de terapie. Am găsit un singur cabinet unde se practică hirudoterapia, tratamentul cu lipitori. Dr. Grigore Şeremet recunoaşte că nu este plăcut, dar spune că pacienţii se lasă muşcaţi de lipitori pentru că sunt nevoiţi.
Doctorul foloseşte terapia în special pentru regenerarea discurilor intervertebrale şi a ficatului, dar spune că poate fi de ajutor şi în alte afecţiuni pentru că are efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, de stimulare a regenerări celulare şi de normalizare a microcirculaţiei.
În general, lipitorile se folosesc în afecţiuni legate de circulaţia sanguină (tromboza, hemoroizi) dar şi în artroză, reumatism, dureri musculare.
În trecut, se credea că muşcătura unei lipitori curăţă sângele bolnav. Astăzi, oamenii de ştiinţă spun că beneficiile se datorează substanţelor pe care lipitoarea le injectează în sânge, atunci când se hrăneşte, cea mai importantă dintre ele fiind hirudina, care previne coagularea sângelui.
Dr. Şeremet ne-a spus că hirudoterapia, fiind bazată pe o substanţă naturală, nu are efecte secundare. Singurele contraindicaţii sunt anemia, hemofilia şi tratamentul cu anticoagulante, care ar putea duce la hemoragii puternice. Există şi riscul unor alergii la saliva lipitorilor, însă pentru asta se fac teste înaintea tratamentului.
Înca un plus al terapiei este acela că nu doare, muşcătura unei lipitori fiind simţită ca o înţepătură de ţânţar mai puternică. Mai rămâne să treci peste bariera psihologică pe care o crează imaginea unei lipitori hrănindu-se cu sângele tău.
Tot dr. Grigore Seremet ne-a spus că anul acesta s-a deschis la Focşani primul biolaborator de creştere a lipitorilor. El va produce câteva milioane de lipitori pe an, însă majoritatea vor merge la export, având in vedere că la noi nu se folosesc decât foarte puţine.
Cea mai mare „fermă” de acest gen se găseşte în Rusia, la câţiva kilometri de Moscova şi funcţionează de peste 70 de ani. Dacă în anii ’90, era în pragul falimentului, astăzi, centrul se dezvoltă văzând cu ochii. Nici nu e de mirare, având în vedere că ruşii aplică tratamentul cu lipitori pentru o sumedenie de boli, inclusiv cele ginecologice sau dentare.
Printre cele mai mari realizări ale fermei de lângă Moscova se numără o linie de cosmetice care foloseşte substanţe extrase din lipitori şi care are mare succes în Rusia.
„Cremele pe bază de lipitori, faţă de cele normale, vindecă pielea din interior” spune Yelena Titova, directorul laboratoarelor de cosmetică.
Ea mai spune că folosirea lipitorilor ca tratament are o bază ştiinţifică solidă, chiar dacă medicina vestică nu acceptă încă acest tip de terapie.
Mai corect spus ar fi că nu îl acceptă în totalitate pentru ca lipitorile au intrat pe lista tratamentelor medicale în mai multe ţări şi le-au încercat până şi vedetele de la Hollywood. Una dintre ele este Demi Moore care a recunoscut, anul trecut, că a făcut un tratament cu lipitori în Austria pentru detoxifierea sângelui.