Calciul a fost dintotdeauna considerat aliatul oaselor sănătoase. Încă din fragedă pruncie auzim cât de bun este pentru sistemul osos acest mineral pe care îl găsim, în principal, în produsele lactate.
Ei bine, dacă marea majoritate a medicilor și nutriționiștilor îi laudă beneficiile pe care le are asupra sănătății, există și păreri contra. De exemplu, în lucrarea ”Minciuna despre Calciu”, medicul Robert Thompson susține că acest ingredient nu este atât de bun pentru sănătatea oaselor noastre și că, de fapt, calciul favorizează fracturile.
De asemenea, în aceeași lucrare, conform lui Thomspon, calciul cauzează cioturi și favorizează formarea de cristale la nivelul articulațiilor, ducând la inflamarea acestora și deci, la durere.
Considerat mineralul cel mai bun pentru oase, ultimele studii se pare că demonstrează contrariul în ceea ce privește calciul. Consumul de calciu în exces nu are efectele la care ne-am fi așteptat susțin două studii realizate în Noua Zeelandă.
Cercetările, publicate la sfârșitul lui septembrie în revista BMJ, analizează consecințele consumului acestui mineral în exces asupra oaselor și riscul de fracturi la adulții trecuți de vârsta de 50 de ani.
În primul document, cercetătorii au analizat rezultatele consumului de calciu în rândul a 59 de indivizi, aleși la întâmplare, din 12.000 câți au participat la experiment. Aceștia au ajuns la concluzia că sporirea dozei de calciu, indiferent că este vorba de regim alimentar sau suplimente, a crescut densitatea masei osoase cu doar 2 la sută. Așadar, experții au precizat că această mărire a cantității de calciu nu este suficientă și nu joacă un rol semnificativ în reducerea riscului de fracturi.
În cel de-al doilea studiu, oamenii de știință neo-zeelandezi au conchis că nu există nici o legătură între consumul de alimente bogate în calciu și reducerea riscului fracturilor. Așadar, dacă ne luăm calciu din alimente nu înseamnă că nu ne mai putem fractura piciorul sau mâna. Totuși, experții au observat în cazul a 26 de subiecți aleși aleatoriu că suplimentele bogate în calciu au un efect mult mai evident comparativ cu alimentele naturale asupra riscului de fracturi. În concluzie, au observat că persoanele care au luat vitamine au avut un risc de fractură mai mic comparativ cu ceilalți.
Nu sunt singurele studii care arată că dacă ai o cantitate suplimentară de calciu în organism acest lucru nu aduce o plus valoare stării de sănătate.
Într-un raport realizat în 2013 de U.S. Preventive Services Task Force nu a putut stabili legătura dintre consumul acestui mineral în combinație cu vitamina D și riscul fracturii, în special la femeile aflate în perioada de postmenopauză.
Ba mai mult, novelul crescut de calciu în organism poate avea efecte adverse, putând duce chiar la formarea de pietre la rinichi.
În completarea acestor concluzii mai vine un alt document realizat în 2011 de Institutul de Medicină reia o teorie publicată în urmă cu 25 de ani conform căreia nu există dovezi solide cum că un nivel de calciu ridicat în organism scade riscul fracturilor.
”Calciul, luat în combinație cu vitamina D (pentru fixarea acestuia în oase, așa cum susține majoritatea covârșitoare a medicilor, n.r.) nu-i protejează mai ales pe bătrâni de fracturi”, scria acum 25 de ani Karl Michaëlsson, profesor de epidemiologie medicală la Universitatea Uppsala din Suedia.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare februarie 7, 2022 11:14 am