Cum îngrijim tenul în sezonul rece. Sfaturi de la dermatolog: „Dacă ai ajuns acasă și simți că pielea te strânge, te ustură…”

.

Iarna vine cu provocări mari pentru ten. Temperaturile scăzute afectează sănătatea pielii de pe întregul corp, dar cum fața este cea mai expusă, acolo pot apărea cele mai serioase probleme. Cum facem să nu ne trezim cu „pagube” greu de gestionat? Instaurăm protocolul „măsuri de urgență”.

Fără a ignora fotoprotecția – razele UV sunt dăunătoare în toate anotimpurile -, iarna trebuie să mutăm focusul principal de pe protecția solară pe protejarea tenului de efectele negative ale frigului.

„Îngrijirea tenului iarna este clar diferită de ce facem peste vară, în sensul că presupune folosirea altor produse și un ritual diferit”

„Îngrijirea tenului iarna este clar diferită de ce facem peste vară, în sensul că presupune folosirea altor produse și un ritual diferit, cu mai mulți pași de urmat și care permite mai puține abateri. Trebuie să acordăm atenție fiecărui semnal de stres trimis de piele și să acționăm imediat pentru a reface echilibrul.

De exemplu, dacă ai ajuns acasă și simți că pielea te strânge, te ustură, primul lucru pe care-l faci nu este să te relaxezi la televizor, ci te ocupi de demachierea și hrănirea tenului”, explică Dr. Liliana Cinaru, medic specialist dermato-venerolog, pentru UNICA.ro.

Ce creme și măști folosim

Pașii necesari păstrării sănătății tenului iarna? În primul rând, facem o razie în dulăpiorul cu creme, seruri și loțiuni. Formulele light, texturile fluide nu ne ajută în sezonul rece, ele sunt concepute pentru vremea prietenoasă cu tenul. Acum avem nevoie de creme grase, intens hidratante, de măști hrănitoare și de seruri.

Apoi, este necesar să adaptăm ritualul de îngrijire. În funcție de tipul de ten și de cât de mult ne expunem la frig, trebuie crescut numărul „ședințelor” de hidratare. În afară de îngrijirea de dimineață și de seară, intercalează una imediat după întoarcerea de la serviciu.

Curățarea tenului trebuie făcută cu produse blânde, iar hidratarea e esențială

Iar în weekend sau în orice altă zi liberă, poți plusa cu extra-aplicări de creme hidratante și cu măști menite să hrănească tenul în profunzime. „Ca un truc, când ești acasă, de fiecare dată când intri în baie sau în dormitor – depinde unde ții produsele de îngrijire -, fă-ți un obicei din a-ți hidrata tenul”, ne sfătuiește Dr. Liliana Cinaru.

Curățarea tenului trebuie făcută cu produse blânde – pielea e agresată deja de factorii de mediu, nu trebuie să o stresezi în plus – și neapărat folosește seruri (cu acid hialuronic, ceramide, vitamine C) în fiecare zi, dimineața și seara, înainte să aplici crema! Se potențează reciproc, iar hidratarea va fi mult mai eficientă.

”Exfolierea tenului în sezonul rece trebuie să fie delicată și să se facă cu produse blânde, deoarece pielea este deja mai sensibilă din cauza condițiilor de vreme rece și a uscăciunii. Este important să alegi produsele de exfoliere care nu sunt prea agresive și să aplici întotdeauna un bun produs hidratant după exfoliere pentru a menține pielea hidratată și protejată”, completează Dr. Cinaru, pentru UNICA.ro

Ce trebuie să știm înainte de utilizarea unei măști

Măștile faciale care au in compozitie ingrediente naturale, inclusiv fructe, pot aduce beneficii tenului, în funcție de tipul de ten și de ingredientele specifice. Acestea conțin antioxidanți, enzime și vitamine care pot fi benefice pentru piele, însă pot provoca iritații sau reacții alergice la unele persoane cu ten sensibil sau predispus la alergii.

Medicul recomandă consultarea unui specialist pentru a identifica ingredientele potrivite. Și uleiurile pentru ten pot fi benefice în hidratarea și hrănirea pielii, dar și acestea trebuie selectate cu atenție pentru a evita comedogenele care pot bloca porii și pot duce la apariția acneei. Pot fi luate în considerare și procedurile cosmetice care te pot ajuta să-ți păstrezi tenul hidratat și sănătos în sezonul rece.

”De exemplu, injectările cu acid hialuronic, popularizate în special pentru proprietatea de a volumiza și recontura, sunt foarte eficiente pentru hidratare în profunzime, fiindcă acidul hialuronic captează și reține apa din creme în celulele din piele. Pe același principiu, ajută peste iarnă tratamentul de microneedling”, adaugă specialistul.

Citeşte și: Cum să ai buzele hidratate și frumoase iarna. Sfaturi pentru îngrijirea buzelor în sezonul rece

Citeşte și: Cori Grămescu: Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași. Zacusca, un pericol pentru siluetă / Exclusi

Citeşte și: Adevărat sau fals? Dermatologul analizează trendurile virale de îngrijire a pielii de pe TikTok

Citeşte și: Cum ținem la distanță răceala și creștem imunitatea: „Această vitamină ajută la combaterea gripei”

„Aspectul proaspăt al tenului e ceva mai greu de păstrat în sezonul rece și trebuie să facem un efort suplimentar”

Pe lângă scopul principal, de tonifiere ori de estompare a ridurilor și/sau cicatricilor, dispozitivul de microneedling face și o hidratare în profunzime, pentru că introduce în țesut un cocktail de substanțe nutritive – de regulă, seruri care conțin retinol, acid hialuronic, vitamine și/sau antioxidanți.

„Aspectul proaspăt al tenului e ceva mai greu de păstrat în sezonul rece și trebuie să facem un efort suplimentar, ne place sau nu, asta e realitatea. Vestea bună este că odată ce te-ai obișnuit cu protocolul de îngrijire ales, nu ți se mai pare o corvoadă. Este doar un pic de timp în plus, de ordinul minutelor, pe care ți-l acorzi ție, îngrijirii sănătății și frumuseții tale”, este de părere medicul dermatolog.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare decembrie 21, 2023 2:35 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale