Telefonul tău, un accesoriu periculos? Adevărat sau fals?

.

„Mobilele pot cauza tumori cerebrale”… este o atenţionare pe care o auzi tot mai des. Cât este de adevărat? Până la ora actuală, nu există documente clare care să susţină acest argument.
Dar un lucru este sigur: razele care vin dinspre mobil pătrund în corp şi produc, printre altele, căldură care se măsoară în valoare SAR (rata specifică de absorbţie). SAR reprezintă puterea absorbită pe unitatea de masă de ţesut.

Dacă valoarea SAR este ridicată, utilizarea mobilului devine nesănătoasă, deoarece prea multă căldură ajunsă la cap creşte riscul de îmbolnăvire. Dacă stai să te gândeşti este singura sursă de câmp electromagnetic pe care o ţii la cap intenţionat. Se ştie că s-a stabilit prin lege comercializarea doar a
acelor telefoane mobile a căror valoare SAR nu depăşeşte valoarea limită de 2W/kg. În acest fel sunt eliminate riscurile unor deteriorări ale ţesuturilor din cauza efectelor termice. În ultimii ani, tot mai mulţi cercetători s-au întrecut în studii şi au ajuns la rezultate diferite pe care le-au dezvăluit, fiind de acord
într-o singură privinţă: dacă nu foloseşti zece ani la rând constant mobilul riscul este scăzut. Pentru cei care depind de telefon, mesajul nu este atât de clar: un studiu făcut de americani îl consideră o adevărată ameninţare, germanii susţin ideea de risc de cancer, iar dacă studiile finlandeze vor evidenţia un risc ridicat şi vor demonstra că folosirea lor poate provoca tumori cerebrale, vor urma, bineînţeles, discuţii între cercurile de experţi.

Cum poţi să te protejezi?

Alege un aparat mobil cu o valoare SAR scăzută. De exemplu, una din companiile de telefonie mobilă din România semnalizează faptul că este în conformitate cu standardele europene şi naţionale, prin însemnul CE, marcat pe telefoanele mobile pe care le comercializează. Fiecare telefon vine împreună cu o documentaţie care precizează valoarea SAR, determinată de fabricant. De asemenea, compania indică această valoare în informaţiile tehnice pe care le oferă atât în magazinele sale, cât şi pe internet.

Atenţie… hands-free nu înseamnă că ai scăpat de radiaţii. Un studiu realizat în Franţa arată doar o reducere de expunere la nivelul capului.

Telefoane fixe, portabile, radio şi TV

Aparatele cu care suntem obişnuiţi de ceva vreme prezintă un risc suficient de mare încât să începi să-ţi pui întrebări. O mare parte a câmpurilor electromagnetice detectate este generată de acestea trei. Dacă mai punem la socoteală şi aparatele cordless din apartament care emit permanent, inutil, chiar şi 24 de ore din 24, avem o reală problemă. Soluţia nu este să renunţi la ele, ci, pur şi simplu, să cauţi produse fabricate de companii care ţine cont de aceste mici reguli.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton