Telefonul mobil, periculos pentru copii

.

Posesorii de telefoane mobile sunt tot mai tineri astăzi, aşa că nu mai miră pe nimeni să vadă un şcolar de clasa întâi cu un telefon în mână. Este greşit, avertizează specialiştii.
Copiii sub 12 ani nu ar trebui să folosească telefonul mobil, a anunţat un reprezentat al guvernului britanic, fizician specialist în efectele radiaţiilor. Chiar şi adolescenţii peste 12 ani care folosesc mobilul ar trebui să se limiteze la mesaje text şi să evite pe cât posibil convorbirile.

Deocamdată nu există dovezi că cei mici ar putea fi expuşi riscului mai mult decât adulţii, însă nici nu s-a putut exclude această posibilitate.

Având în vedere că sistemul lor imunitar este în curs de dezvoltare, copii ar putea fi mai afectaţi de radiaţiile emise în timpul unei convorbiri telefonice. Se ştie deja că ei sunt mai sensibili la radiaţiile ultraviolete şi la poluare, aşa că nu ar fi de mirare să-i afecteze şi radiaţiile.

Este adevărat că părinţii sunt mult mai liniştiti când copilul are la el un telefon mobil, însă în unele situaţii el chiar nu este necesar, astfel că devine mai degrabă un moft, fie al adultului, fie al celui mic.

Englezii se pregătesc să demareze un studiu de 30 de ani, care va analiza efectul telefoniei mobile asupra a 250.000 de europeni.  Se va ţine cont de numărul şi durata convorbirilor la care iau parte, apoi se vor compara aceste date cu starea lor de sănătate pentru a vedea dacă radiaţiile telefonului pot mări riscul anumitor boli, inclusiv cancer, Alzheimer, Parkinson, scleroză multiplă, atac vascular cerebral, boli de inimă.

De asemenea, vor fi monitorizate simptomele precum durerile de cap, ameţelile sau insomnia. Unii specialişti consideră că şi acestea ar putea avea legătură cu folosirea telefonului mobil.

Se pare că abia peste 30 de ani vom putea şti cu siguranţă dacă telefonul mobil este sau nu periculos pentru sănătate. Totuşi, rezultate parţiale vor fi date publicităţii peste cinci ani. Partea bună este că acestea vor fi foarte exacte pentru că, în premieră, datele privind durata şi numărul convorbirilor vor veni chiar de la companiile de telefonie mobilă.

Astfel de studii s-au mai făcut şi în trecut, însă ele se bazau mai mult pe memoria subiecţilor care erau nevoiţi să-şi amintească cât de mult au vorbit la telefon. În plus, studiile au fost oarecum irelevante pentru că bolile precum cancerul sau tumorile cerebrale se dezvoltă în timp, iar majoritatea oamenilor au telefon mobil de aproximativ 10 ani.

Aşadar, deşi studiile făcute până acum nu au arătat că telefonul mobil ar fi periculos, există încă suspiciuni şi oamenii de ştiinţă recomandă prudenţa. Bineînţeles că nu este cazul să renunţăm definitiv la telefonul mobil, însă nu strică să-l folosim cât mai rar, alegând mesajele text în locul convorbirilor. De asemenea, cercetătorii ne sfătuiesc să folosim accesorii de tip hands free sau măcar să depărtăm telefonul de cap atunci când sună.

„Părinţii trebuie să pună în balanţă avantajele folosirii unui telefon şi posibilele efecte asupra sănătăţii, pe termen lung”, concluzionează oamenii de ştiinţă.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale