Singurătatea şi stările depresive care vin la pachet cu o viaţă de singuratic îţi fac mai mult rău decât crezi. Vezi cum îţi afectează sănătatea faptul că te simţi tot mai des singură şi tristă.
Ai mai puţină grijă de tine
Studii recente arată că dacă mănânci des singură, acasă, în pijamaua cea pufoasă, ai mai multe şanse să consumi hrană nesănătoasă. Atunci când găteşti pentru alţii eşti mai tentată să pregăteşti un fel de mâncare sănătos, cu multe legume şi fibre, decât atunci când arunci trei cartofi într-o tigaie plină de ulei.
În plus, oamenii singuri fac mai puţină mişcare decât cei care încearcă să arate bine pentru partenerii lor.
Ai risc crescut de boli cardiovasculare
Un studiu recent al Universităţii Harvard arată că adulţii de vârstă mijlocie care locuiesc singuri au cu 24% mai multe şanse să moară de o boală cardiovasculară decât cei care au un partener.
Explicaţia este simplă: oamenii singuri nu au cu cine să vorbească seara, după serviciu, sau nu au cui să se plângă după o zi grea şi nu îi ţine nimeni în braţe când sunt trişti. Ceea ce îi predispune la efecte devastatoare ale stresului, mai ales la depuneri de coelsterol.
În plus, dacă o persoană locuieşte singură, nu are cine să observe eventualele semnale de alarmă şi nu are cine să insiste să îi trimită la medic la timp.
Ai un sistem imunitar slăbit
Un studiu al Universităţii din Ohio arată că singurătatea reduce eficienţa sistemului imunitar. Potrivit cercetătorilor americani din Ohio, oamenii singuri produc mai multe proteine legate de răspunsul inflamator decât cei care au un partener, din cauza stresului emoţional.
Aceste proteine şi răspunsul imun la ele duc la apariţia unor boli precum cele cardiovasculare, diabet, artrită sau Alzheimer.
Sursa foto colaj femeie tristă: Shutterstock