Tastatura, mai murdară decât toaleta

.

Dacă mănânci la calculator şi tastezi cu mâinile murdare, înseamnă că tastatura ta este unul din puţinele obiecte mai murdare decât toaleta.
Probabil că citeşti acest articol pe ecranul unui calculator. Înseamna că la numai câţiva centimetri de tine este unul din cele mai murdare obiecte care există într-un birou sau într-o casă.

Ai auzit probabil despre acei cercetători din ţări îndepărtate pe care toate ştirile îi menţionează dar nimeni nu-i cunoaşte de fapt. Ei bine, câţiva din ei, în timp ce serveau o merdenea în faţa calculatorului şi-au dat seama că firimiturile ce cad în tastatură ar putea fi punctul de plecare pentru dezvoltarea unor bacterii deloc prietenoase, ba chiar ar putea atrage şi ceva organisme pluricelulare sau chiar vertebrate, cum sunt furnicile, gândăceii de tot soiul şi şoriceii. Şi cum cercetătorului îi stă bine cu cercetarea, au pus mâna pe eprubete şi s-au apucat de teste. Ce au descoperit? Tastaturile sunt un paradis al germenilor de tot felul, inclusiv bacterii ca E. coli şi stafilococul auriu. 33 dintre tastaturile testate erau atât de populate încât reprezentau un pericol pentru sănătatea stăpânilor. Una dintre ele avea un nivel de contaminare de cinci ori mai mare ca al unei toalete normale.

Pe lângă firimituri de sărăţele, chips-uri, napolitane, picături de suc şi de iaurt, pe tastatura ta mai cad fire de păr şi celulele moarte de pe degete, astfel luând naştere un cocktail pe care bacteriile îl adoră. Tastaturile femeilor sunt mult mai murdare decât ale bărbaţilor pentru că, la cele menţionate, se mai adaugă şi produsele de machiaj.

A trebuit să vină gripa porcină pentru ca oamenii să fie mai atenţi la igiena locului de muncă. Mai multe companii din SUA, tinând cont şi de rezultatele studiului menţionat, şi-au avertizat angajaţii că nu este deloc igienic să iei masa la birou. Fiecare firimitură care îţi cade în tastatură şi fiecare strop de suc, reprezintă o nouă sursă de hrană pentru bacterii. Şi când pui mâinile de pe taste pe mâncare, toţii germenii ajung în punga ta cu sărăţele. Iar dacă, pe urmă, mai atingi şi telefonul care este comun pentru toţi colegii, te îmbolnăveşti nu numai pe tine, ci şi pe cei din jur.

Din fericire, sunt câteva lucruri pe care le poţi face ca să păstrezi igiena la birou. În primul rând, nu mânca la calculator. Mâncarea se ţine în locuri special amenajate, nu în sertare sau pe birou. Cumpără-ţi sau adu-ţi de acasă atât cât mănânci într-o zi. Bacteriile şi gândacii au fantezii cu rezervele pe care le ţii în sertare. Dacă e musai să mănânci la birou şi faci firimituri, asigură-te că spaţiul din jur este liber, aşa încât personalul de la curăţenie să-ţi poată face curat.
Coşurile de gunoi trebuie să fie dotate cu saci şi să fie golite zilnic, neapărat. Altfel, resturile (chiar şi invizibile) care se strâng pe ele atrag tot felul de gângănii. Şi cosul de gunoi, dar şi alte suprafeţe trebuie să fie uscate, pentru că umezeala este propice dezvoltării ciupercilor.

Înainte de a lucra la calculator spală-te pe mâini, mai ales dacă ai atins locuri murdare, precum un bancomat, un telefon, sau bani. Dacă ţii neaparat, poţi să păstrezi pe birou un gel antibacterian, însă cel mai sănătos este spălatul pe mâini cu banalul săpun.

Tastatura trebuie curăţată periodic, şi nu mă refer la ştergerea superficială cu o cârpă de praf, la fel de murdară ca şi ea, ci la o „curăţenie generală”. O întorci cu faţa în jos şi o baţi bine pe spate. Vei fi uimită să constaţi câte cad din ea.  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton