În ciuda miturilor urbane, ambele variante sunt la fel de sănătoase, dacă le foloseşti corect. Sau cel puţin aşa spun autorităţile din domeniul sănătăţii.
Tampoanele conţin substanţe periculoase?
Mesajul care circula prin e-mail acum ceva timp a fost doar un zvon nefondat. Tampoanele nu conţin azbest, iar procesul de albire nu lasă în urmă substanţe toxice.
Cât despre dioxină, o altă toxină menţionată în mesajele alarmiste, aceasta este prezentă nu numai în tampoane şi absorbante, ci şi în aer sau alimente. Cantităţile descoperite în tampoanele interne nu sunt îndeajuns de mari pentru a provoca vreo boală.
Dacă aceste lucruri sunt adevărate sau nu, ştiu doar producătorii de tampoane. Dar în unele ţări produsele de igienă intimă sunt controlate la fel de riguros ca medicamentele, iar aici autorităţile le sfătuiesc pe femei să nu se sperie.
Sindromul de şoc toxic şi tampoanele
Chiar dacă nu există un complot al producătorilor de tampoane, rămâne totuşi o grijă: sindromul de şoc toxic, o posibilitate pe care o recunosc până şi producătorii, din moment ce o menţionează pe prospectul cutiilor de tampoane.
E adevărat că există o legătură între sindromul de şoc toxic şi folosirea tampoanelor, dar această boală se poate instala şi în afara menstruaţiei, iar riscurile sunt foarte mici dacă foloseşti tampoanele corect – le schimbi la maxim patru-şase ore şi alegi varianta cea mai mică potrivită fluxului tău.
Citeşte aici despre sindromul de şoc toxic şi cum îl poţi preveni.
Poţi să pierzi tamponul?
Răspunsul este „nu”. Chiar dacă nu ar exista acea aţă ataşată de capătul lui, tamponul nu se poate pierde în corpul tău. Colul uterin, care se află în capătul superior al vaginului, este prea strâmt pentru a permite trecerea tamponului în uter. Dacă, din diferite motive, tamponul nu vrea să iasă, foloseşte muşchii vaginului pentru a-l împinge afară.
Şi absorbantele provoacă infecţii
Nu eşti complet scutită de infecţii nici dacă foloseşti absorbante externe. Sângele menstrual în combinaţie cu mediul întunecat şi umed crează condiţii propice dezvoltării bacteriilor şi te poţi alege cu vaginoză sau infecţii urinare. Ca să nu ai probleme, absorbantele se schimbă o dată la trei-patru ore, chiar dacă nu sunt pline. Dacă observi că ai mâncărimi sau iritaţii deşi schimbi des absorbantul, este posibil să ai o alergie, deci încearcă şi altă marcă.
Citeşte şi despre istoria tampoanelor şi absorbantelor – de la cârpe la absorbante şi înapoi!
Foto: Shutterstock