Pe vreme de caniculă aparatul de aer condiţionat e cel mai bun prieten al multora dintre noi. Dar ce te faci dacă bugetul de criză nu-ţi permite o astfel de achiziţie?
N-ar trebui să fie o problemă, doar oamenii supravieţuiau caniculei şi atunci când nu se inventase aerul condiţionat. Iată ce ai de făcut ca să te răcoreşti dacă nu ai un aparat de aer condiţionat.
Ventilator în loc aer condiţionat
Ventilatorul este o soluţie mai ieftină şi aproape la fel de bună ca aerul condiţionat. Nicio grijă, n-ai să răceşti din cauza lui. Totuşi, dacă îţi faci griji în privinţa asta, îndreaptă aparatul către un perete, aşa încât să nu bată direct spre tine. Dacă aşezi chiar în faţa lui un prosop ud, efectul de răcorire va fi mai intens. Dar cel mai bine este să îndrepţi ventilatorul către un recipient în care ai pus cuburi de gheaţă.
În lipsa unui ventilator, lasă toate uşile şi geamurile deschise, dar numai seara, când se răcoreşte afară. Le poţi lăsa aşa toată noaptea dacă e posibil, urmând să le închizi dimineaţă, la prima oră, înainte să se încălzească afară. Când ai închis geamurile, ai grijă să tragi şi draperiile, ca să nu pătrundă razele soarelui.
Apa te ajută să te răcoreşti fără aer condiţionat
Pe parcursul zilei, profită de răcoarea pe care ţi-o oferă apa. În funcţie de preferinţe poţi să-ţi ţii picioarele într-un recipient cu apă, să-ţi pui pe umeri un prosop ud sau să te stropeşti cu apă rece, dintr-un pulverizator. Seara, când mergi la culare aşeză-ţi pe frunte o compresă cu apă rece. Toate aceste metode dau rezultate, fiindcă apa care se evaporă îţi răceşte pielea.
Efectul este şi mai evident dacă faci un duş cu apă călduţă şi laşi pielea să se usuce singură, fără a folosi prosopul. În zilele foarte calde, fă duşuri scurte, la intervale de timp regulate.
Pentru cei mici, o metodă excelentă de răcorire este baia cu apă călduţă. Umple cada pe sfert şi lasă-i să se bălăcească în voie, în compania jucăriilor preferate.
Între timp, nu uita să elimini sursele de căldură care nu sunt necesare. Nu lăsa calculatorul sau televizorul deschise dacă nu ai nevoie de ele. Evită să găteşti în timpul zilei, pentru a nu încălzi şi mai mult casa. Oricum, sunt mult mai bune fructele şi legumele crude, care sunt şi hrănitoare, şi răcoritoare.
Dacă sunt proaspăt scoase de la frigider, cu atât mai bine. Îngheţata sau sucul de fructe îngheţat, de asemenea te pot ajuta să te răcoreşti într-o zi călduroasă.
Şi becurile incandescente încălzesc, chiar dacă nu cu mult. Ţine lumina stinsă pe timpul zilei, oricum umbra dă senzaţia de răcoare.