Supercentenarii, cei mai longevivi oameni din lume

.

Conform statisticilor, centenarii reprezintă una din categoriile demografice cu cea mai rapidă dezvoltare la ora actuală. Dintre aceştia, o categorie aparte sunt supercentenarii…
… acei oameni care trăiesc peste 110 ani. Este un club „exclusivist” dacă ţinem cont că numai un centernar din 1000 ajunge la 110 ani şi unul din 50.000 depăşeşte 115 ani.

Deşi în general se crede că asiaticii sunt cei mai longevivi, lista Wikipedia a celor mai bătrâni oameni din lumea începe cu europeni şi americani. Surprinzător sau nu, primele 11 locuri sunt ocupate de femei.

Cel mai longeviv om din lume, 122 de ani

Cea mai longevivă persoană din lume a fost franţuzoaica Jeanne Louise Calment, care s-a născut în 1875 şi a murit în 1997. A trăit nici mai mult, nici mai puţin de 122 de ani, timp în care şi-a îngropat atât copilul, cât şi nepotul.

Cazul femeii a ajuns în atenţia presei şi a cercetătorilor pe când ea avea 113 ani şi de atunci i s-a verificat de multe ori povestea, oamenii find convinşi că era imposibil să fie atât de bătrână. Desigur, s-au înşelat. În urma cercetărilor s-a stabilit fără urmă de îndoială că femeia s-a născut în 1875.

Jeanne Louise a fost nu numai longevivă, ci şi foarte sănătoasă, deşi a declarat că nu avea un regim de viaţă special. La 85 de ani, ea s-a apucat de scrimă, iar când a împlinit un secol încă mai făcea plimbări pe bicicletă. A locuit singură până la 110 ani şi n-a avut nevoie de niciun ajutor până la 114, când şi-a rupt un picior şi a fost nevoită să se deplaseze într-un scun cu rotile. Potrivit Wikipedia, Jeanne Louise a fumat de la 20 ani până la 117, dar numai câte două ţigări pe zi.

Întrebată care este secretul longevităţii ei, femeia a menţionat trei elemente: uleiul de măsline pe care îl punea în orice mâncare, vinul de Porto şi ciocolata pe care o consuma în cantităţi „industriale” – un kilogram pe săptămână.

O americancă a trăit 119 ani

Dacă francezii sunt cunoscuţi şi astăzi pentru alimentaţia lor sănătoasă, nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre americani. Şi totuşi, locul doi pe lista supercentenarilor îi aparţine unei femei din SUA, Sarah DeRemer Knauss, care s-a născut în 1880 şi a murit în 1999 la 119 ani, vegheată de cei cinci stră-strănepoţi. Deşi n-a reuşit să-şi întreacă mama, singura fiica a lui Sarah a depăşit şi ea un secol de viaţă, murind în 2005, la 101 ani.

Statisticile legate de viaţa lui Sarah sunt impresionante: a trecut prin şapte războaie, 23 de alegeri prezidenţiale ale SUA, era în viaţă când s-a scufundat Titanicul, când s-a construit Statuia Libertăţii, iar când primul om a pus piciorul pe lună avea deja 88 de ani. Din păcate, Sarah nu a apucat anul 2000, murind cu numai 33 de ore înainte de Anul Nou.

Află în pagina următoare care este cel mai bătrân român şi câţi ani are cel mai bătrân maratonist!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton