Care sunt simptomele de limfom

.

Limfomul este un tip ce cancer al sângelui, ce apare când limfocitele – celulele albe, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, încep să se comporte anormal. Află mai multe despre limfom și cum îl recunoști.
În cazul limfomului, limfocitele încep să se divizeze mai repede decât celulele normale ori trăiesc mai mult decât ar trebui. Acest tip de cancer poate apărea în mai multe părți ale corpului, inclusiv nodulii limfatici, splină, măduva spinării, sânge sau alte organe.
Sunt două tipuri principale de limfome: Hodgkin și non-Hodgkin. Limfomul Hodgkin afectează ganglionii limfatici, iar cel non-Hodgkin, limfocitele.

Simptomele limfomului Hodgkin

Printre simptomele limfomukui Hodgkin se numără umflarea ganglionilor limfatici în zona gâtului, axilei sau inghinală, fără a fi dureroși, oboseală persistentă, frisoane și febră, pierderi inexplicabile în greutate, lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, mâncărimea pielii și sensibilitate crescută la alcool. Bolnavii de limfom simt durere în ganglionii limfatici, după ce au consumat băuturi alcoolice.
Specialiștii au identificat mai mulți factori care cresc riscul apariției limfomului Hodgkin. Printre aceștia se numără vârsta, cele mai multe persoane diagnosticate cu această boală având între 15 și 30 de ani ori peste 55 de ani. Un caz de limfom Hodgkin în familie, sexul (bărbații sunt mai predispuși la limfom Hodgkin) ori un sistem imunitar slăbit cresc, de asemenea, riscul apariției acestei boli.

Simptomele limfomului non-Hodgkin

Simptomele limfomului Hodgkin includ umflarea ganglionilor limfatici la gât, axilă și în zona inghinală, durere abdominală sau umflarea abdomenului, oboseală, febră, transpirații nocturne și pierderi inexplicabile în greutate.
În cele mai multe cazuri, limfomul non-Hodgkin nu are cauze concrete, dar sunt anumiți factori de risc care pot duce la apariția acestei boli. Medicamentele care slăbesc sistemul imunitar, infecțiile cu anumiți viruși sau bacterii (HIV, virusul Epstein-Barr sau Helicobacter pylori), anumite chimicale, precum cele folosite pentru uciderea insectelor și anumitor plante ori vârsta înaintată se numără printre aceștia.

Tratamentul pentru limfom

Orice simptom ar trebui să te trimită la medic, pentru că este singurul care poate pune un diagnostic.  În cazul limfomului non-Hodgkin, simptomele pot fi inexistente, caz în care tratamentul nu este necesar, pentru boala evoluează foarte încet. Când, însă, apar semnele bolii, atât în cazul limfomului Hodgkin, cât și a celui non-Hodgkin, se recomandă chimioterapia, terapia cu radiații sau transplantul de celule stem.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton