Sfatul unui pediatru despre vaccinarea COVID-19 a copiilor: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc”

.

Copiii vour putea fi și ei să fie vaccinați anti-COVID-19, dar mulți părinți au îndoieli cu privire la acest pas. Care este sfatul pediatrului?

Medicul pediatru Mihai Gafencu, fost manager al Spitalului de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, a oferit un interviu pentru site-ul de educație Școala 9. El i-sfătuit pe părinți să aleagă imunizarea, subliniind că „vaccinarea este un act colectiv, nu o alegere individuală”. Mai mult, el a spus că se bucură de faptul că fiica lui de 10 ani așteaptă să fie imunizată.

România și alte țări din Uniunea Europeană se pregătesc pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat cu o lună în urmă utilizarea dozelor Pfizer pentru această categorie de vârstă. Procesul de vaccinare ar putea începe în luna decembrie, după ce dozele de vaccin pentru copii sosesc în țară.

Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în luna noiembrie arată că 67% dintre părinții intervievați nu voiau să își vaccineze copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. „Vaccinarea este un act colectiv, nu o alegere individuală”, a amintit medicul Mihai Gafencu, citat de Libertatea. „Nu vom stăpâni această pandemie și nu vom reveni la viața normală dacă vom fi individualiști. Trebuie să ne ferim și prin vaccinarea copiilor noștri, acest virus să nu mai aibă la cine să se răspândească”.

Citește și: Avertismentul medicului Octavian Jurma: „Vom împrăștia virusul în timpul vacanței, îl vom aduce în școli și de acolo se va răspândi foarte rapid”

Citește și: Studiu: varianta Omicron de coronavirus, de patru ori mai transmisibilă ca varianta Delta

Citește și: Mesajul preotului Necula despre perioada post-COVID: „Am uitat că oamenii au nevoie de sprijin, de comunicare”

Citește și: Alexandru Rafila, mesaj către comunitatea romă: „S-a demonstrat că decesele se reduc de cel puțin 10 ori prin vaccinare”

Medicul pediatru a mai spus că îndoielile părinților au legătură cu lipsa de încredere a acestora în lumea medicală. Mai mult, el a subliniat că persoanele nevaccinate nu ar trebui să se considere deosebite de cele care și-au administrat dozele anti-COVID-19 fără să aibă probleme.

„Unii părinți s-au temut și de autismul cauzat de un vaccin care n-a cauzat niciodată autism, alții se tem că îi trage pe copii curentul”, a povestit Mihai Gafencu. „În populațiile ignorante precum cele din estul Europei, acest tip de părinte e majoritar”.

Totodată, Gafencu amintește că decizia de a nu vaccina copiii pune în pericol membrii în vârstă ai familiilor. „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc”, a zis medicul.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton