Un nou medicament utilizat pentur tratarea carcinomului pulmonar poate sta la baza unei noi terapii destinate miilor de paciente diagnosticate cu cancer mamar, a arătat un studiu publicat în jurnalul Cancer Discovery.
Potrivit oamenilor de știință din cadrul Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, medicamentul crizotinib care în prezent este utilizat contra tumorilor pulmonare, poate distruge celulele canceroase care prezintă o anumită mutație genetică.
Studiile au arătat că acesta poate ținti carcinomul lobular invaziv ce prezintă mutația e-caderină pe baza unei abordări terapeutice consucută sub denumirea de letalitate sintetică.
În Marea Britanie, aproximativ 7.150 de femei sunt diagnosticate anual cu tumori de sân ce prezintă această mutație genetică. În ciuda prevalenței crescute, nu există niciun tratament care țintește în mod specific acest tip de celule canceroase.
Potrivit cercetătorilor, în cazul celulelor normale, proteina e-caderină acționează ca un liant, ajutându-le să se unească, dar mutațiile la nivelul e-caderinei cauzează dezvoltarea celulelor canceroase și diviziunea lor anormală.
Astfel de mutaţii se manifestă la peste 13% dintre cazurile de cancer de sân şi sunt observate la până la 90% dintre toate cazurile de carcinom lobular ce apar în zonele sânului asociate procesului de lactaţie.
A doua fază de experimente este în curs de desfăşurare, cercetătorii sperând că va conduce către realizarea celei de-a doua terapii medicamentoase ţintită ce utilizează letalitatea sintetică, după olapariv – primul inhibitor PARP aprobat pentru tratarea cancerului mamar.