Creșterea unui copil este o călătorie prețioasă și minunată, care aduce multe bucurii și satisfacții, precum și multe provocări și griji, indiferent de vârsta pe care o ai. Există, așadar, acel „moment potrivit” pentru a deveni mamă? Un nou studiu relevă că sarcina după vârsta de 35 de ani prezintă numeroase beneficii.
Vârsta medie a femeilor care devin mame este din ce în ce mai înaintată. Și asta nu este doar o chestiune legată de modă. Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani se simt mult mai sigure și mai hotărâte, și au cariere și relații mult mai stabile.
Până acum, sarcina după vârsta de 35 de ani era considerată riscantă. Cu toate acestea, știința a descoperit noi beneficii legate de întârzierea sarcinii.
În trecut, s-a demonstrat că maternitatea târzie crește speranța de viață a mamei, iar acum un nou studio, efectuat la Universitatea din California de Sud, arată că a da naștere după 35 de ani îmbunătățește abilitățile mentale ale mamei.
Cercetătorii au efectuat mai multe teste pe 830 de femei aflate la menopauză. Participantele la studiu au fost testate cu privire la planificarea, percepția vizuală, memoria verbal, de concentrare și de atenție. Ei au descoperit că femeile care au dat naștere primului lor copil după 24 de ani s-au descurcat mai bine la aceste teste, în comparație cu femeile care au devenit mame între vârstele 15 – 24 de ani. Femeile care au dat naștere unui copil după vârsta de 35 de ani au dat dovadă de o mai bună memorie verbală și de cunoaștere în cadrul acestui studiu.
Acest fenomen este legat de creșterea bruscă a hormonilor – estrogen și progesteron – în timpul sarcinii, care s-au dovedit a avea un efect benefic asupra chimiei creierului și a funcției acestuia, mai ales în cazul în care ultima sarcină a avut loc la o vârstă înaintată.
A decide când să ai un copil nu este niciodată simplu, iar sarcina la orice vârstă are avantajele și dezavantajele ei. Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este să consulți în prealabil medicul pentru ca sarcina să fie cât mai sănătoasă.