Scorțișoara, ingredientul minune din bucătărie. Ajută memoria și te scapă de kilograme

.

Scorțișoara nu este doar un ingredient care dă o aromă minunată deserturilor tale, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Un condiment aparent banal, cu numeroase proprietăți, ce se regăsește în bucătăria fiecărei gospodine.

Scorțișoara a apărut în urmă cu 4.000 de ani în America de Sud și Asia de Sud-Est, iar de atunci este unul dintre condimentele preferate ale bucătarilor. Cu o aromă înconfundabilă, aceasta îmbuntățește gustul preparatelor. De asemenea, ea a fost folosită și ca remediu popular pentru anumite afecțiuni.

Scorțișoara, ingredientul minune din bucătărie

Bogată în antioxidanți, uleiuri volatile, calciu, magneziu și fier, scorțișoara este un ingredient care poate face minuni atunci când încerci să slăbești sau suferi de boli cardiovasculare.

Potrivit doc.ro, atunci când urmezi un regim de slăbire este important să adaugi puțină scorțișoară la unul dintre preparatele pe care le consumi zilnic pentru a accelera arderea grăsimilor.

De asemenea, acest condiment reduce pofta de mâncare și oferă o senzție de sațietate.

Citește și: Minoca, infarctul care afectează femeile tinere. Cum recunoști primele semne

Citește și: Alimente care „micșorează” stomacul și te scapă de kilogramele în plus

Scorțișoara ajuta și în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, datorită efectului astringent și antibacterian. Mai mult, aceasta poate să inhibe dezvoltarea unor bacterii precum Listeria și Salmonella.

Studiile au arătat că scorțișoara nu este doar un foarte bun anti-inflamator, ci poate reduce și riscul apariției cancerului, poate fi un puternic energizant pentru sistemul imunitar și poate avea efecte uimitoare pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare.

Scorțișoara poate echilibra nivelul gluvozei din sânge, poate scădea clesterolul LDL, precum și colesterolul total și poate reduce trigliceridele.

Scorțișoara facilitează procesul de învățare

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Birjand University of Medical Sciences din Iran au demonstrat că ingredientul poate ajuta la îmbunătățirea capacității cognitive a oamenilor, notează csid.ro.

Oamenii de știință au analizat mai multe studii anterioare care le-au reconfirmat teoria: scorțișoara poate avea un efect benefic asupra funcțiilor cognitive.

Citește și: Ridichile de vară – beneficii pentru sănătate, rețete și diete

Citește și: Ce este și cum funcționează psiho-dieta. Anca Alungulesei dezvăluie cum slăbești cu ajutorul minții, fără să numeri caloriile / Video exclusiv

În cadrul a 33 de studii axate pe diferite organisme vii s-a observat că folosirea scorțișoarei sau a ingredientelor naturale care o compun ajută procesele cognitive.

Un studiu realizat pe adolescenți cărora li s-a dat să mestece gumă cu scorțișoară a arătat că aceștia au beneficiat de o scădere a anxietății și au fost identificate rezultate pozitive în ceea ce privește funcția de memorare.

Totodată, echipa de cercetători a precizat că scorțișoara și o parte din compușii activi din compoziția ei pot avea un impact pozitiv asupra creierului uman și a puterii de concentrare.

Efectele adverse ale condimentului

Deși are o mulțime de beneficii, scorțișoara are și câteva efecte adverse. Din cauza conținutului de cucumarină, persoanele care suferă de afecțiuni hepatice ar trebui să evite consumul regulat de scorțișoară, substanțp ce este asociată cu acest tip de afecțiuni.

Consumată în exces, scorțișoara Cassia poate cauza toxicitate hepatică și poate deteriora ficatul.

Mai mult, de pe urma consumului unor cantități mari de scorțișoară, unii oameni s-au confruntat cu afte bucale, întrucât condimentul conține un compus chimic care poate declanța o reacție alergică.

Alte simptome ale reacției alergice cauzate de scorțișoară se mai numără limbă umflată, gingii inflamate, senzație de mâncărimi sau de arsură și zone albe apărute în gură.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton