Studiu: schema completă de vaccinare reduce spitalizările cu 70%

.

Un studiu publicat în jurnalul științific The Lancet arată că persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de peste 70% mai mic de spitalizare în cazul infecției cu COVID-19, prin comparație cu cele nevaccinate.

Rezultatele studiului s-au bazat pe răspunsurile a 1,2 milioane de adulți din Marea Britanie la un chestionar, în perioada decembrie-iulie, după cum arată Agerpres. Mai mult, studiul arată că persoanele depistate cu COVID-19 după vaccinarea cu ambele doze au o probabilitate aproape dublă de a fi complet asimptomatici.

Totodată, riscul de infectare cu COVID-19 de lungă durată (adică atunci când boala persistă la 28 de zile post-infectare) se reduce la jumătate pentru persoanele vaccinate cu ambele doze, prin comparație cu persoanele nevaccinate.

Concluzia experților este că persoanele mai vulnerabile la o infecție post-vaccinare după ce au primit o doză sunt „adulții în vârstă mai fragili” (de peste 60 de ani), dar și „adulții vârstnici”, care au comorbidități, cum ar fi obezitate, boli cardiace, renale sau pulmonare.

Citește și: Apelul medicilor din Sf. Gheorghe către pacienți: „Nu vă mai tratați acasă cu palincă”

Citește și: Un fost ofițer CIA, care a numit pandemia „o farsă”, a murit de COVID-19

Citește și: Ministrul sănătății: 5 copii sunt internați la ATI cu COVID-19, toți din familii nevaccinate

Citește și: O nouă variantă de coronavirus, descoperită în Columbia – ce știm despre varianta Mu

Claire Stevens, co-autoare a studiului, de la Kings College din Londra, a spus, potrivit Libertatea: „Ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, cu o creştere a cazurilor în întreaga lume din cauza variantei Delta. Contagierile după vaccinare sunt de aşteptat şi nu anulează faptul că vaccinurile îşi îndeplinesc exact misiunea pentru care au fost dezvoltate: de a salva vieţi şi de a preveni o boală gravă”.

Cercetătorii studiului au mai observat că dintre adulții care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca sau Moderna, cel puțin 0,5% au raportat o infecție post-vaccinare care a fost detectată la două săptămâni după prima injecție. De asemenea, adulții care au primit două doze de vaccin, cel puțin 0,2% au suferit o infectare.

În cazul adulților care au suferit o infecție post-vaccinare, probabilitatea ca boala să fie asimptomatică a crescut cu 63% după o primă doză de vaccin și la 94% după ambele doze de vaccin.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton