Studiu: reîmbolnăvirea cu COVID-19, mai periculoasă decât prima infectare

.
Un studiu recent că reinfectarea cu SARS-CoV-2 poate duce la o formă mai gravă de COVID-19 decât în cazul primei infectări.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Fundația Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare științifică din Brazilia și America Latină, după cum arată EFE, citat de Agerpres.

În cazul persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus și au făcut o formă ușoară, care nu a necesitat spiralizare, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient. Astfel, posibilitatea de reinfectare este mai mare în cazul acestora – inclusiv cu tulpina pe care au contactat-o inițial. Dacă un pacient se reinfectează cu aceeași tulpină, acest lucru se întâmplă pentru că „pacientul nu şi-a creat o memorie imunitară”.

O reinfectare cu altă variantă de coronavirus ar avea loc din cauză că această tulpină ar scăpa neobservată de sistemul imunitar, fără să fie recunoscută de memoria generată anterior.

Citește și: Experți: tinerii sunt principalii vectori de transmitere a noilor tulpini de coronavirus

Citește și: 35% dintre românii cu care au discutat voluntarii Crucea Roșie nu cred în pandemia de COVID-19

Citește și: Valeriu Gheorghiță: „Cred că la masca de protecție se va renunța ultima dată”

Citește și: Studiu: varianta britanică de COVID-19 ar avea un grad mai mare de mortalitate

Cercetătorul Thiago Moreno, de la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz și coordonator al studiului, crede că există o posibilitate și pentru o a treia reinfectare, deși a studiat doar posibilitatea unuei duble infectări. „Nu ştim cât durează imunitatea post-COVID-19”, a zis Moreno, potrivit Libertatea. „O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite a coronavirusului”.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii brazilieni au monitorizat un grup de 30 de persoane, începând cu martie 2020 și până la finalul lui 2020. Patru dintre participanți s-au îmbolnăvit de COVID-19, unii dintre ei ajungând apoi să se reinfecteze. Dacă prima infectare a fost cu simptome ușoare, cea de-a doua a venit cu simptome mai puternice și mai frecvente (fără însă a fi nevoie de spitalizare).

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton