Studiu MedLife: Numai 1 din 2 cazuri de COVID-19 confirmate cu test RT-PCR e identificat și prin test rapid

.

Un studiu MedLife demonstrează posibilele riscuri la care se înhamă pacienții care recurg la teste rapide pentru a diagnostica infecția cu COVID-19.

Studiul, citat de G4media, arată că doar unul din două cazuri pozitive confirmate cu test RT-PCR este identificat și prin test rapid. Acestea din urmă au o sensibilitate scăzută, de sub 60%, lucru care duce la un fals sentiment de siguranță și la răspândirea virusului.

Ca metodologie de studiu, experții MedLife au făcut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă la centrele din București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, care aveau fie simptome ușoare, fie nu aveau simptome. Pentru testul RT-PCR s-a recoltat exsudat orofaringian și nazofaringian dintr-o nară, iar pentru detecția de antigen s-a recoltat exsudat nazofaringian din cealaltă nară, potrivit Libertatea.

Citește și: În ce condiții scapă persoanele vaccinate de mască

Citește și: O femeie nevaccinată gravidă în șapte luni a murit de COVID-19, după ce s-a tratat singură acasă o săptămână

Citește și: Ungaria s-a oferit să ne ajute cu tratarea pacienților cu COVID-19

Citește și: Raed Arafat explică de ce accesul în restaurante nu se mai face pe bază de testare când rata de infectare e mai mare de 6 la mie

Studiul arată că 28 din 53 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19 în urma testelor RT-PCR au fost confirmate și prin tste pozitive. Toate rezultatele negative în urma testelor RT-PCR au fost negative și la detecția de antigen. Mai exact, pe eșantionul de 1.099 de persoane s-a obținut o sensibilitate de 53% și o specificitate de 100%.

„Aceste concluzii sunt și mai îngrijorătoare în contextul în care, în acest moment, peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide”, a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO la MedLife Group. Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare”.

Mihai Marcu a mai spus că „avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare” și a avertizat că ”România are în mod real aproape 100.000 de cazuri zilnice”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton