Studiu: La ce vârste apar adesea tulburările mintale

.

Un studiu efectuat cu date de la peste 700.000 de pacienți face posibilă stabilirea vârstei la care debutează diferite de afecțiuni mintale.

Un grup de cercetători de la Spitalul Clinic din Barcelona a descoperit că în majoritatea cazurilor, problemele mintale debutează la vârsta de 25 de ani.

Studiul a fost condus de doctorii Joaquim Raduà, șeful grupului de cercetare IDIBAPS (Imagini ale tulburărilor de dispoziție și anxietate), Marco Solmi, de la Universitatea din Padova, și Paolo Fusar-Poli, de la King’s College din Londra.

Citește și: 3 boli mintale frecvente la femei

„Dacă am fi capabili să detectăm la timp orice schimbare care sugerează o posibilă tulburare mintală, poate am putea să o corectăm. Și să ne asigurăm că partea cerebrală se maturizează într-un mod sănătos, prevenind, astfel, apariția tulburării”, a explicat Raduà, potrivit clinicbarcelona.org.

În ciuda acestui lucru, „pentru a se asigura că un program de prevenire este eficient, el trebuie efectuat la vârsta specifică de debut pentru fiecare tulburare mintală. Până în prezent, vârsta de debut a diferitelor tulburări nu a fost un subiect binecunoscut, deoarece investigarea acesteia este mai complexă decât pare”.

Echipa de cercetători a combinat, în premieră, toate informațiile privind vârsta de debut a tulburărilor mintale din studiile epidemiologice publicate până în prezent. Astfel, a fost construit un eșantion de peste 700.000 de oameni de pe toate continentele.

Raduà a adăugat că „analizele nu au fost ușoare, pentru că fiecare tulburare urmează un tipar atipic și unic. Prin urmare, a trebuit să creăm noi algoritmi pentru meta-analiză cu ajutorul computerelor. Iar efectuarea calculelor a durat luni la rând.”

Un rezultat al studiului este că vârsta de debut pentru majoritatea tulburărilor mintale este de 14 ani, un moment în care creierul se confruntă cu schimbări importante de maturizare.

Mai mult, studiul concluzionează că majoritatea tulburărilor mintale apar neîntrerupt în primii 25 de ani de viață. „Nu putem împărți tulburările între unele care apar în copilărie și altele care apar la vârsta adultă”.

Acest lucru pune sub semnul întrebării împărțirea actuală a tot ceea ce ține de sănătatea mintală. Momentan există schemele de tratament pentru afecțiuni mintale pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani și unele pentru cei de peste 18 ani.

Citeşte şi: Ajutor terapeutic de la distanță: 3 celebrități care au vorbit public despre problemele mintale cu care se confruntă

„Pentru mulți oameni, atenția devine mai fragmentată când ating vârsta majorată. Ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să adaptăm schemele de sănătate mintală la diferitele vârste de debut a diferitelor tulburări. Știm că vârsta de debut nu este singurul factor care trebuie luat în considerare. Dar acest studio ne face să ne punem această întrebare.”

Conform concluziilor studiului, în 50% dintre cazuri, între 20 și 30 de ani pot apărea afecțiunile mintale ce duc la tulburările alimentare (anorexie, bulimie), schizofrenie, depresie și anxietate, iar între 30 și 35 de ani, se poate vorbi despre apariția bipolarității și a psihozei.

Foto – pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton