Studiu: De ce unii fumători nu au probleme cu plămânii

.
Un studiu realizat pe 50.000 de oameni a arătat că genele sunt cele care îi protejează pe unii fumători să dezvolte boli ale plămânilor.

Cu siguranță ai auzit de la diverși fumători, că fumatul nu este atât de periculos pe cât se spune, că bunicul/bunica a fumat pâna la 80 de ani și nu a avut boli de plămâni.

De ce unii fumători nu dezvoltă boli ale plămânilor

Oamenii de știință de la Medical Research Council au făcut un studiu pe 50.000 de oameni pentru a afla de ce unii fumători ajung să aibă o viață sănătoasă deși fumează la fel ca cei care dezvoltă boli ca bronhopneumopatia obstructivă cronică (COPD) sau cancere de plămâni.

Cercetătorii au descoperit că anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD. Anumite mutații favorabile se produc la nivelul ADN-ului unor fumători, pentru a stimula funcționarea plămânilor. Deci, există oameni cu gene bune care prezintă risc mai mic de a face COPD. Aceleași mutații nu protejează și de alte tipuri de cancere sau boli de inimă.

Aceste concluzii pot deschide noi oportunități în vederea dezvoltării unor noi medicamente.

Profesorul Martin Tobin, cercetător la Universitatea Leicester a declarat că studiul a relevat  multe informații neștiute până acum despre modul în care funcționează organismul uman. Cel mai important lucru pentru a preveni bolile datorate fumatului rămâne să nu mai fumăm.

Ian Jarrod, cercetător la British Lung Foundation consideră că înțelegerea predispoziției genetice este esențială pentru a dezvolta tratamente noi pentru bolnavii care suferă din cauza bolilor pulmonare, dar și pentru a învăța oamenii care nu au probleme de acest fel să aibă grijă de plămânii lor.

Sursa foto Northfoto

Citește și Vedete despre care nu ştiai că fumează

Citește și Gravidele care fumează riscă viaţa copilului

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton