Cel mai frecvent folosit medicament pentru dureri şi nu numai, acetaminofenul, cunoscut drept paracetamol, poate avea efecte și dincolo de cele deja cunoscute, iar potrivit unui studiu recent, acesta ne face să nu mai evoluăm corect pericolele și ne predispune la un comportament riscant.
Obiectul acestei cercetări a fost măsurarea schimbărilor ce apar în comportamentul celor care se află sub influența unor tratamente cu medicamente pentru care nu e nevoie de prescripție medicală.
25% din populația SUA consumă săptămânal paracetamol
„Acetaminofenul îi face pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscate – pur și simplu nu se mai simt speriați“, a explicat neurologul Baldwin Way de la Universitatea de Stat din Ohio, când rezultatele studiului au fost publicate, potrivit celor de la SmartLiving.
„Cu aproape 25% din populația SUA sub administrare săptămânală cu acetaminofen, scăderea percepției de risc și creșterea asumării de riscuri ar putea avea efecte importante asupra societății“, a mai spus acesta.
Studiul a cuprins peste 500 de studenți. Autorul și echipa sa au măsurat modul în care o singură doză de acetaminofen (1.000 mg – doza unică maximă recomandată pentru adulți), administrată aleatoriu, a afectat comportamentul celor care au primit medicamentul, comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo.
La primul test, participanții au fost rugați să umfle cât mai mult posibil un balon de pe ecranul unui computer. Li s-a spus că vor fi recompensați cu bani pentru fiecare balon umflat fără să se spargă. Dacă se sparge, nu vor primi bani. Rezultatele au arătat că studenții care au luat acetaminofen au riscat semnificativ mai mult în timpul exercițiului, în comparație cu grupul placebo, mai precaut și mai conservator. În general, cei care au luat acetaminofen au umflat (și spart) mai multe baloane în comparație cu ceilalți.
„Puteți umfla de câteva ori și apoi să încasați banii, pentru că dacă se sparge nu mai luați nimic. Asta le-am spus tuturor, însă cei care primiseră acetaminofen nu se temeau că se va sparge sau că vor pierde banii, dovedind mai puține emoții negative“, a mai povestit Way.
Cum ne afectează paracetamolul emoțiile
Este poate cel mai popular calmant, luat de milioane de oameni în fiecare zi, atenuează durerea fizică prin reducerea fluxului de substanțe chimice care fac sensibile terminațiile nervoase, însă afectează emoțiile. Evitați să luați paracetamol atunci când doriți să comunicați sincer cu cei dragi, deoarece vă blochează capacitatea de a simți empatie pentru ei, avertizează oamenii de știință. Cele mai recente cercetări sugerează că exact aceleași substanțe chimice circulă prin și afectează regiunile creierului care controlează și empatia și compasiunea.
Și Dominik Mischkowski, psiholog de la Universitatea Ohio, a arătat, în două studii, că paracetamolul (sau acetaminofenul cum îi spun americanii) afectează personalitatea oamenilor, atenuându-le emoțiile. El a spus că oamenii ar trebui să fie mult mai conștienți de efectul acestor pastile, astfel încât să nu mai fie administrate în neștire.
Paracetamolul scade febra
Acetaminofenul este un analgezic și un antipiretic ceea ce presupune că este foarte eficient atunci când vrem să scădem febra.
La ce riscuri te expui atunci când combini paracetamolul cu alcoolul
Poate ai mai auzit de faptul că unele medicamente nu trebuie luate cu alcool, deoarece fie pot avea efecte secundare grave, fie nu-și mai fac efectul în mod normal. Însă administrarea paracetamolului în asociere cu băuturile alcoolice este contraindicată. Ficatul este responsabil atât pentru metabolizarea paracetamolului, cât și pentru cea a alcoolului. Studiile efectuate în domeniu au arătat că ambele substanțe, acetaminofenul și alcoolul, sunt dăunătoare ficatului. De aceea se recomandă ca cele două să nu fie consumate în același timp.
Paracetamolul, indicat în caz de coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății recomandă paracetamolul ca medicament principal pe care ar trebui să îl luați pentru a ușura chiar și simptomele de coronavirus.
O companie farmaceutică care produce paracetamol a fost dată în judecată
Potrivit DailyMailOnline, în 2011 un francez a dat în judecată o mare companie farmaceutică, susținând că medicamentul pe care îl lua fiul său pentru boala Parkinson l-a transformat într-un dependent de jocuri de noroc și homosexual, și că îl determina să aibă comportamente riscante, care în final l-au făcut victima unui viol.
Tot mai multe studii efectuate în ultimii ani arată că acetaminofenul nu doar că se dovedește ineficient în atenuarea durerii, dar provoacă și ale probleme de sănătate. Cu toate acestea, el este considerat un medicament esențial de către Organizația Mondială a Sănătății.