Studiu: Cum ar trebui administrat vaccinul Pfizer pentru o imunitate mai bună

.

Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficiență de 94%, după cum a arătat un studiu efectuat în Israel. Însă, cercetătorii au descoperit că acesta ar genera un răspuns imun mai puternic dacă dozele ar fi administrate la un interval de timp mai lung. 

Un studiu efectuat în Marea Britanie a arătat că o diferență mai mare între prima și a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 face ca sistemul imunitar al organismului să producă mai mulți anticorpi împotriva infecțiilor provocate de virusul SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au comparat răspunsurile imune ale 503 angajați din sistemul sanitar care au primit cele două doze la intervale diferite, la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, când varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândea rapid, potrivit BBC. Nivelul de anticorpi a fost măsurat la o lună după ce aceste persoane au făcut rapelul.

Citește și: Oana Roman s-a lăsat greu recucerită de Marius Elisei: „Am așteptat un pic”

Cătălin Botezatu le condamnă pe vedetele care-și fac intervenții estetice: Eu așa sunt, frumos și grizonat!

Neti Sandu, în vacanță la mare. Cum s-a fotografiat vedeta

George Burcea a primit o vilă la Eforie Sud de la un prieten influent: „Era foarte bogat”

Cum ar trebui administrat vaccinul Pfizer pentru o imunitate mai bună

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că vaccinul este eficient indiferent de intervalul de timp dintre cele două doze, însă opt săptămâni ar fi distanța potrivită între cele două doze ale vaccinului Pfizer pentru o imunitate mai bună.

„Opt săptămâni reprezintă varianta perfectă pentru mine. Din păcate, nu văd să dispară virusul, așa că trebuie să fim flexibili pentru a oferi cea mai bună imunitate”, a subliniat profesorul Susanna Duanchie, care a coordonat studiul.

Experții au explicat faptul că prin administra rapelului la trei săptămâni distanță de prima doză, se generează mai puțini anticorpi care neutralizează virusul. Rapel efectuat mai târziu a condus la reducerea numărului de celule T în general, dar a generat un număr mai mare de celule T helper, care susțin memoria imună.

„Constatările din acest ultim studiu Pitch sunt extrem de semnificative nu doar pentru Marea Britanie, ci și pentru lume, ajutându-ne să înțelegem mai bine mecanica din spatele răspunsului nostru imun la Covid-19 și importanța obținerii ambelor doze de vaccin”, a transmis și Nadhim Zahawi, oficialul guvernamental responsabil cu vaccinurile.

Sursă foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale