Pacienţii cu COVID-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de deces de şase ori mai mare, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi de revista medicală JAMA Network Open.
Rezultatele provizorii, obţinute pe baza monitorizării a 3.744 de adulţi spitalizaţi în 133 de centre de pe cele cinci continente, au arătat cât de periculos poate fi COVID-19, chiar și atunci când persoanele infectate nu manifestă forme severe ale bolii.
Prima observație importantă este că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome neurologice, de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau a gustului, și prezintă un risc de deces de şase ori mai mare. Oamenii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.
„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces”, se arată într-un comunicat.
„După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil şi necunoscut, avem nevoie de informaţii: trebuie să învăţăm tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienţii care au fost grav bolnavi şi de la cei care au supravieţuit”, a subliniat Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), care a condus consorţiul internaţional care a realizat studiul, potrivit știrileprotv.ro.
Efectele pe termen lung ale COVID-19
Experții vorbesc tot mai mult despre efectele pe termen lung pe care le are infectarea cu noul coronavirus și vindecarea – iar aceste efecte ar apărea inclusiv în cazul persoanelor care au simptome ușoare.
Efectele resimțite de aceste persoane variază, de la oboseală și palpitații până la dureri musculare și senzații de ace în membre, conform Science Alert. Dintre cele 3,9 milioane de oameni care au contribuit la COVID Symptom Study App, 10% au spus că au resimțit efecte secundare mai mult de patru săptămâni de la vindecare.
Unul dintre cele mai des întâlnite efecte post-COVID-19 ar părea să fie oboseala cronică, aceasta persistând peste șase săptămâni. Simptomul acesta nu este specific doar infectării cu noul coronavirus, ci și infectării cu alte virusuri, cum ar fi Epstein-Barr și cel care a cauzat epidemia SARS din Hong Kong în 2003.
Însă oamenii infectați cu SARC-CoV-2 și vindecați au trecut prin mai mult de o infecție virală. Boala a venit la pachet cu schimbări mari la nivel de societate, în care incertitudinea și anxietatea și-au spus cuvântul. Tocmai de aceea, cercetătorii vor lua în considerare și cazurile de stres post-traumatic, pentru a interpreta cât mai corect efectele post-COVID-19 raportate.