Studiu: Coșmarurile în rândul persoanelor de vârstă mijlocie ar putea indica riscul apariției demenței

.

Iată ceva interesant – coșmarurile apărute în rândul oamenilor de vârsta mijlocie ar putea fi un indicator al riscului apariției demenței.

Acest lucru s-a stabilit în urma unui studiu al Universității din Birmingham, care spune despre coșmaruri că pot fi semne de avertizare timpurie ale demenței, cu mult înainte ca aceasta să se instaleze.

Dr. Abidemi Otaiku, de la Centrul pentru Sănătatea Creierului Uman al Universității, a declarat:

Am demonstrat pentru prima dată că visele supărătoare sau coșmarurile pot fi legate de riscul de demență și de declinul cognitiv în rândul adulților sănătoși din populația generală. Acest lucru este important deoarece există foarte puțini indicatori de risc pentru demență care pot fi identificați încă de la vârsta mijlocie.

Deși trebuie depuse mai multe eforturi pentru a confirma aceste legături, credem că visele rele ar putea fi o modalitate utilă de a identifica persoanele cu risc crescut de a dezvolta demență și de a pune în aplicare strategii pentru a încetini apariția bolii.

Studiul a fost făcut folosindu-se date de la trei grupuri comunitare din SUA – 600 de bărbați și femei adulți cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani și 2.600 de adulți cu vârsta de 79 de ani și mai mult. Nimeni nu a avut demență la începutul studiului, iar oamenii au fost monitorizați timp de nouă ani pentru grupul mai tânăr și cinci ani pentru grupul mai în vârstă.

Citeşte şi: 15 semne care indică apariția demenței. Cum se manifestă tulburările provocate de boală

Citeşte şi: 3 cauze ale unui somn neliniștit pe care nu le știai

Citeşte şi: De ce au femeile nevoie de mai mult somn?

Citeşte şi: Cum îți dai seama că nu dormi suficient? „40% dintre adulți afirmă că somnolența din timpul zilei interferă cu munca”

Cercetătorii au început să colecteze date între 2002 și 2012, când participanții au completat o serie de chestionare. Analiza datelor a urmărit să afle dacă participanții cu o frecvență mai mare a coșmarurilor au avut mai multe șanse de a dezvolta declinul cognitiv și de a fi diagnosticați cu demență, notează Mirror.

În urma rezultatelor, a reieșit că persoanele de vârstă mijlocie (35-64 de ani) care au vise urâte o dată pe săptămână au de patru ori mai multe șanse de a experimenta declin cognitiv în următorii 10 ani, în timp ce persoanele în vârstă au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu demență.

Studiul a arătat că această legătură a fost mult mai puternică pentru bărbați, decât pentru femei. De exemplu, bărbații în vârstă care au coșmaruri săptămânal au avut de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât bărbații în vârstă care nu au raportat vise urâte. Cu toate acestea, la femei creșterea riscului a fost mai mică de jumătate.

Foto – Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton