Consumul de brânză este asociat cu un declin cognitiv mai mic, spun cercetătorii, care au observat sporirea atenției, îmbunătățirea memoriei și a abilităților lingvistive în rândul consumatorilor de lactate de peste 65 de ani.
Activitatea fizică regulată, mâncatul sănătos și renunțarea la fumat sunt printre recomandările de top promovate de medici pentru a ne menține creierul sănătos pe măsură ce îmbătrânim.
Iar oamenii de știință spun acum că mai au un sfat – consumul lactatelor.
Cercetătorii din Japonia, care au monitorizat sănătatea și obiceiurile alimentare a peste 1.500 de persoane de peste 65 de ani, au concluzionat că indivizii care au consumat în mod regulat brânză, au obținut rezultate mai bune la testele cognitive.
Rezultatele sugerează că cei care mănâncă lactate au un risc mai scăzut de demență, notează Daily Mail.
Brânza poate conține anumiți nutrienți care stimulează funcția creierului, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele, au mai spus oamenii de știință. Menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool și menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos sunt recomandate de experții în sănătate pentru a reduce riscul de demență.
Cercetătorii japonezi, cu sediul la Centrul Național de Geriatrie și Gerontologie din Obu, spun că că activitatea fizică, o dietă mediteraneană, consumul de lactate și un consum moderat de vin pot întârzia sau preveni demența și declinul cognitiv.
Pentru a investiga în continuare legătura dintre sănătatea creierului și produsele lactate, echipa de cercetători a analizat datele a 1.504 de participanți cu vârsta de 65 de ani și peste din Tokyo, care au fost chestionați despre obiceiurile lor alimentare și sănătate.
Aproximativ opt din zece care au inclus brânza în dieta lor, fie zilnic (27,6 %), o dată la două zile (23,7 %) sau o dată sau de două ori pe săptămână (29,7 %), au obținut rezultate mai bune la testele pozitive, spre deosebire de ceilalți.