Stresul acut produs de anumite evenimente ne protejează sănătatea şi chiar este posibil să ne prelungească viaţa, încetinind procesul de îmbătrânire.
Deşi îl considerăm unul din cei mai mari duşmani ai omului modern, stresul ne protejează sănătatea. Studiile de până acum au arătat că stresul intens, dar de scurtă durată, întăreşte imunitatea şi reduce riscul de diabet, boli cardiovasculare, cancer şi Alzheimer.
Cercetătorii spun că există stres rău şi stres bun. Cel rău este cronic şi nu poate fi controlat. Îl resimţim atunci când pierdem pe cineva apropiat, când avem probleme la locul de muncă sau în relaţia de cuplu. Stresul bun este de scurtă durată, dar intens: când avem de ţinut un discurs în faţa mai multor persoane, când ne pregătim pentru un examen, când suntem blocaţi în trafic.
Cum poate să fie stresul un lucru bun? Cercetătorii ne explică printr-o analogie: atunci când te răneşti, sau când te îmbolnăveşti, corpul îşi revine imediat din „amorţeală” şi începe să repare ce s-a stricat. Stresul de scurtă durată acţionează în acelaşi fel.
Mai întâi se produc radicalii liberi şi hormonii stresului, care dăunează ţesuturilor, apoi corpul simte pericolul şi cheamă „echipa de intervenţie”, adică porneşte acele mecanisme de autoapărare. Dacă episodul stresant ia sfârşit repede, ţesuturile se vindecă imediat şi mai rămâne energie de rezervă şi pentru „stricăciunile” zilnice (o infecţie virala, o rana, etc.).
Unii cercetătorii chiar merg mai departe şi spun că stresul intens şi de scurtă durată ne poate prelungi viaţa pentru că nu lasă corpul să cadă în starea de „amorţeala” şi îl forţeaza mereu să declanşeze mecanismele de autoapărare. Astfel, procesul de îmbătrânire este încetinit. Această teorie nu a fost confirmată încă, dar se pare că un sâmbure de adevăr tot există.
Stresul singur nu este de ajuns pentru a-ţi proteja sănătatea. Trebuie să faci şi tu efortul de a te relaxa. Dacă o ţii din stres în stres, sau dacă ai un singur episod prelungit, corpul tău nu are timp să-şi revină. Pe de altă parte, ai grijă cum te relaxezi. Unele măsuri pe care le luăm, în lupta cu stresul, sunt total greşite. Alcoolul şi dulciurile în exces nu te ajută, pe termen lung, chiar dacă, pe loc, te simţi puţin mai bine.
Dacă vrei să te relaxezi cu adevărat, citeşte o carte, fă o plimbare, scoate-ţi copilul la joacă sau fă puţin sport.
Foto: Shutterstock