Atunci când funcţionează bine, calculatorul este un ajutor de nepreţuit. Dar când ceva se strică, intri în panică, un simptom al sindromului de stres informatic.
Ajungi dimineaţa la birou şi îţi porneşti calculatorul. Numai că asta durează câteva minute bune pentru că, din motive numai de el ştiute, calculatorul tău se mişcă greu. Te apuci într-un final de treabă, dar, când îţi e lumea mai dragă, calculatorul tău se blochează. Până când vine cineva să ţi-l repare pierzi din nou timp preţios…
Aşa se face că, la grijile cotidiene, se mai adaugă încă una, aceea a calculatorului pe care nu te poţi baza niciodată. Nu e de mirare că pshihologii au identificat un nou tip de stres – de parcă cele deja existente nu erau de ajuns – sindromul stresului informatic.
„Suntem dependenţi de tehnologie şi din ce în ce mai copleşiţi de problemele tehnice care ne pot strica orice zi”, spun psihologii care au realizat studiul „Combaterea sindromului de stres informatic”.
Lucrarea a identificat şi cauzele acestui stres: computerele şi celelalte dispozitive pe care le folosim sunt maşinării foarte complexe pe care mulţi nu le înţeleg în totalitate, defecţiunile tehnice sunt la ordinea zilei, la fel şi virusările, iar departamentele tehnice ale companiilor sunt atât de solicitate încât cu greu fac faţă cererilor, deci oamenii sunt nevoiţi să aştepte mult, pierzând timp preţios în faţa unui calculator stricat.
Studiul realizat în Statele Unite pe mai mult de 1000 de persoane era menit să afle cât de mulţumiţi sunt clienţii companiilor de IT.
De fapt, s-a descoperit că există multe probleme persistente care îi supără pe utilizatorii de calculatoare, dându-le stări de anxietate, stres, frustrare, furie. 90% dintre cei chestionaţi au spus că viaţa lor depinde de tehnologie, iar două treimi dintre ei au recunoscut că în ultimul an au solicitat ajutorul unui expert IT şi au resimţit simptomele stresului informatic.
„Utilizatorii sunt într-o permanentă stare de anxietate din cauza provocărilor pe care le întâlnesc: instalarea dispozitivelor noi, upgrade-urile de soft, trecerea de la un sistemde operare la altul, defecţiunile de hardware, viruşii, furtul de identitate şi altele”, spune studiul citat de Yahoo News.
„Pentru că sunt atât de importante pentru noi, cumputerele devin o armă cu două tăişuri: când funcţioneaza sunt foarte utile, dar când se strică intrăm în panică – este ceea ce numim sindromul stresului informatic”, au mai adăugat psihologii.