Învaţă să eviţi şi să tratezi eficient stresul!

.

Stresul a ajuns să facă parte din viaţa noastră, dar asta nu înseamnă că ne face bine sau că nu ar trebui să fugim de el. Din fericire, oricine poate avea o viaţă mai liniştită…
… dacă urmează nişte paşi simpli.

Stresul este o reacţie naturală a organismului uman în faţa anumitor stimuli. Când creierul percepe o ameninţare, sunt eliberaţi hormonii de stres care declanşează reacţia de „fugă sau luptă”. Când ameninţarea dispare, organismul revine la normal. Numai că, în ziua de astăzi, sunt atâţia şi atâţia stimuli pe care creierul îi percepe ca ameninţări, încât aproape că nu avem timp să ne revenim la normal.

Dacă nu facem un efort conştient pentru a diminua stresul, riscăm să fim afectaţi grav de el. Corpul nu poate să suporte permanenta stare de alertă şi începe să cedeze. Aşa apar problemele cardiace, obezitatea, diabetul.

Identifică factorii de stres

Unii dintre ei sunt evidenţi. Dacă treci printr-un divorţ sau ai pierdut pe cineva drag este absolut normal să fii stresată, dar şi problemele minore pot avea acelaşi efect fără să-ţi dai seama. Traficul, criticile, zgomotul, toate pot fi factori de stres.
Odată ce i-ai identificat găseşte strategii pentru a-i îndeparta din viaţa ta. Când nu e posibil găseşte măcar modalităţi de a micşora stresul produs. Dacă nu poţi singură, cere ajutorul celor dragi. Iar dacă sunt chiar ei factor de stres, cere-le să-şi schimbe comportamentul.

Tu cum faci faţă stresului?

În încercarea de a ne relaxa, folosim, adesea, strategii greşite, care ne fac mai mult rău decât bine. Primul pas către reducerea stresului este să scapi de aceste pseudo-tratamente. Printre ele se numără fumatul, alcoolul, mâncatul emoţional, înfometarea, somniferele, etc.

Chiar dacă nu-ţi dai seama, acestea supun organismul unui stres suplimentar şi te fac să intri într-un cerc vicios. De exemplu, dacă te relaxezi mâncând, în curând te vei îngrăşa, iar complexele nu vor face decât să te streseze şi mai tare.

Modalităţi sănătoase de a rezista în faţa stresului

Unul din cele mai sănătoase tratamente antistres este sportul, care eliberează hormonii fericirii. Exerciţiile aerobice practicate de cel puţin trei ori pe săptămână, sunt cea mai sigură cale de a te elibera de stres. Somnul suficient, de şapte-opt ore pe noapte, este de asemenea o cale de a rezista stresului. Fără odihnă suficientă, corpul nu poate să facă faţă la o zi de muncă, urmată de o seara în oraş.

La fel de importantă este şi o dietă sănătoasă şi echilibrată. Un corp bine hrănit face faţă mult mai bine stresului.

O bună parte din stres nu este necesar

O bună parte din stresul zilnic ni-l creăm singuri, implicându-ne în activităţi inutile, asumându-ne sarcini imposibile, impunându-ne singure standarde prea înalte. Aşa se face că propria persoană devine unul din cei mai importanţi factori de stres.

Ca sa eviţi o bună parte din stresul zilnic învaţă să spui „nu” celor care îţi cer diverse favoruri, evită acele persoane care te storc de vlagă, fie prin vorbe, fie prin fapte, controlează mediul în care trăieşti şi evită subiectele de discutie care te enervează. Sunt numai câteva idei, dar poţi găsi mai multe dacă îţi analizezi stilul de viaţă.

De exemplu, dacă traficul de dimineaţă te stresează, poate că ar fi mai bine pentru linistea ta să iei metroul, chiar dacă maşina personala e mai comodă. Seara, ajunge să închizi televizorul, dacă ştirile te stresează şi te îngrijorează.

Comunicare şi compromis

Un alt motiv pentru care ne afectează atât de tare situaţiile de viaţă este refuzul de a comunica ceea ce simţim. Când ai o discuţie cu cineva, spune-i ce sentimente îţi crează şi căutaţi să găsiţi o cale de mijloc. Nu e nevoie să accepti varianta care nu-ţi convine pentru ca apoi să suferi în tăcere.
 
La sfârşit de zi, nu te feri să discuţi cu cineva despre situaţiile stresante pe care le-ai trăit. Uneori, simplul fapt că ai spus cuiva ce simţi diminuează cu mult stresul şi îngrijorarea.

La nevoie, discută chiar cu un psiholog care îţi poate indica şi alte tehnici necesare pentru combaterea stresului. De asemenea, psihologul poate să te scape de tulburările care îţi amplifică stresul: obsesii, compulsii, fobii, tulburări de alimentaţie, etc.
 

Acceptă lucrurile pe care nu le poţi schimba

În final, unele lucruri rămân de neschimbat, oricât ai încerca. Unele persoane nu vor să facă pace cu tine, job-ul e la fel de dificil, traficul la fel de aglomerat. Acceptă că unele lucruri pur şi simplu nu pot fi schimbate.

Nu mai încerca să controlezi ceea ce nu poate fi controlat, de exemplu comportamentul celor din jur. În loc să te concentrezi pe ceea ce nu poţi controla, concentreaza-te pe ceea ce poţi controla, cum ar fi reacţia ta la anumite probleme.

Tu decizi dacă faci haz de necaz sau cazi într-o depresie când te ceartă şeful. De asemenea poţi alege dacă orele petrecute în trafic le consideri pierdute sau, din contră, le foloseşti pentru ceva util, cum ar fi lectura unei cărţi.

Timp doar pentru tine

În viteza cu care trăim rareori ne găsim timp pentru noi însene. Totuşi, 10 minute trebuie să ai într-o zi. Este de ajuns pentru a te dedica unei activităţi care îţi face plăcere. Poti să ieşi la o plimbare scurtă, să stai „la o bârfă” cu o prietenă, să faci un duş fierbinte, să savurezi o ceaşcă de cafea, să te joci cu un căţel, să-ţi îngrijeşti florile şi câte şi mai câte.

Suplimente naturale în lupta cu stresul

Învaţă să eviţi şi să tratezi eficient stresul!Dacă ai nevoie de un ajutor, există suplimente şi medicamente, care te pot scăpa de stres.

Bazate pe extracte din plante şi combinaţii de vitamine sau minerale, acestea ajută organismul să facă faţă mai bine încercărilor zilnice.

– Dacia Plant B Natural, polen şi drojdie, 15 lei
– Hofigal, Protein Forţă, 13 lei
– Vita Care, Nutricalm, 20 lei
– Elzin Plant, Tonic Antistres pe bază de plante, 10 lei
– Zeniflore Anti Stress, 90 lei
– Happy Caps, capsule antistres, 30 lei
– Calmogen Plant, 10 lei
– Persen Forte (valeriană, roiniţă, mentă), 14 lei

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton