De ce strănuţi? Motive şi tratament!

E un simptom comun. Înainte să-ți pui singură diagnosticul, ia aminte că răceala, gripa și unele alergii se manifestă cam la fel.
Suntem în toiul celui mai frumos anotimp. Dar afecțiunile de sezon îi umbresc splendoarea. Schimbările de temperatură le creează virusurilor mediu propice, iar nouă, bătăi de cap. E și vremea alergiilor. Ți-e rău. Îți curge nasul, te doare în gât și, mai presus de toate, strănuți cu foc.

►Răceală, gripă sau alergie?

Studiile arată că românii consideră gripa o răceală mai gravă. Nu sunt conştienţi de gradul ridicat de contagiozitate şi de posibilitatea apariţiei complicaţiilor sau chiar a decesului, fără tratament corespunzător. Și asta pentru că nu facem diferența între boli, lăsându-ne păcăliți de simptome. Cum știi ce ai? Răceala, gripa și alergia au, până la un punct, aceleași manifestări: strănut, nas înfundat care curge, ochi ce lăcrimează, tuse, oboseală, senzație neplăcută la înghițit.
Cum previi raceala si gripa
Răceala e inflamația mucoasei nazale și faringiene și apare la 2-5 zile după ce se intră în contact cu virusul. Trece în câteva zile cu tratament adecvat. Când apar în tabloul simptomelor frisoanele, febra, durerile musculare, greața, vorbim de gripă. E o infecție virală acută, ce debutează imediat, are evoluţie rapidă şi nu trebuie tratată cu superficialitate. Când manifestările persistă mai mult de două săptămâni, deși s-a urmat tratament, e cazul să mergi la alergolog.

► Prevenim sau tratăm?

Dat fiind că nu putem sta izolați, suntem predispuși la îmbolnăvire, mai ales dacă sistemul nostru imunitar nu este foarte puternic. Or, virusurile în discuție se iau pe calea aeru-lui, fiind suficient un strănut sau un puseu de tuse cu gura neacoperită. În timp ce adulţii răcesc cam de 2-4 ori pe an, copiii se îmbolnăvesc şi de 6-8 ori, în funcţie de vârstă şi de gradul de expunere.
De aceea, e important ca micuţii să fie învățați să se spele pe mâini cu apă şi săpun cât mai des posibil, întrucât la atingerea nasului sau a ochilor cu mâna murdară, virusul intră mai uşor în corp. „Vaccinarea antigripală e singura metodă de prevenţie activă. Pentru a preîntâmpina efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere împotriva ei, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare, care oferă o protecţie de aproximativ 90% împotriva manifestării clinice a bolii în rândul adulţilor sănătoşi între 18 şi 59 de ani”, spune conf. dr. Monica Luminos, medic pediatru, specialist în boli infecțioase.
Cât despre tratament, este foarte important să nu te autotratezi, mai ales cu antibiotice. Iar dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, chiar și după ce ai luat medicamente cu conținut de acetaminofen sau ibuprofen, mergi de urgență la medic!

    
Vedete din Romania Vedete internationale