Întoarce coada, când vede farfuria cu mâncarea lui preferată. Îşi freacă botul de covor sau cu labele. Nu se vaită, nu bombăne – suferă în tăcere. Demn. Nu ca prietenul lui cel mai bun, omul…
Acum, că ştii cum se explică acest comportament ”ciudat” al câinelui tău, să vedem cum poţi să-l ajuţi.
Cum le previi
Afecţiunile ”stomatologice” apar, la câini, chiar din tinereţe: până la trei ani au deja, în marea lor majoritate, tartru. O pro-blemă deloc minoră: ea declanşează, în timp, un lung şir de suferinţe, începând cu halena (respiraţia rău mirositoare) şi continuând cu infecţiile gingivale şi cu durerile care îl împiedică să se hrănească. În ultimă instanţă, infecţia se poate răspândi în sânge şi apar reumatismul, bolile cardiace… Numai şi numai pentru că nu l-ai îngrijit aşa cum trebuia, din fragedă pruncie!
Os de ros
Nu de pui, porc sau vită! Ci aşa-numitele snacksuri buco-dentare, în formă de os, biscuite etc., de la pet shop. Toate aceste produse îmbină utilul cu plăcutul: căţelul tău este fericit că roade şi că ceea ce roade este şi foarte gustos (doar este un preparat conceput special pentru a-l cuceri!). Dar lucrul cel mai important este că, datorită formulei lor uşor abrazive, aceste ”ronţăieli” curăţă te-meinic dantura şi gingiile.
”SPĂLATUL PE DINŢI”
Este o operaţie peste care sar cei mai mulţi proprietari de câini. Nu faci şi tu greşeala asta, nu-i aşa? Există periuţe speciale pentru dantura câinelui – întreabă medicul veterinar! Iată şi o metodă ”casnică”: înfăşoară un pansament pe degetul arătător, înmoaie-l în apa în care ai diluat sare şi freacă-i dinţii. Şi du-ţi câinele la cabinetul veterinar, pentru detartraj. Cel puţin o dată pe an.
HRANA
Crochetele – hrană uscată -, alese în funcţie de vârsta, talia şi eventualele probleme de sănătate ale hămăitorului îi garantează, de asemenea, igiena dentară ”la zi”. Şi tu ieşi în avantaj: acest tip de hrană are cel mai lung termen de garanţie, este uşor de păstrat şi nu trebuie să stai să ”găteşti” pentru amicul tău.