Igiena orală te scapă de carii dentare şi durere de dinţi

.

Prevenţia individuală, prin banalul spălat pe dinţi, este crucială pentru sănătatea orală a fiecărui individ şi, totodată, cea mai ieftină şi la îndemână metodă de a preveni cariile dentare şi durerea de dinţi.
”Evident, pe lângă spălatul pe dinţi (ideal, la 30 de minute după fiecare masă), un rol important pentru o dantură sănătoasă îl au şi controalele stomatologice periodice, la 6 luni”, susţine dr. Octavian Făgăraş, de la Clinica Indent.

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinţi

Placa bacteriana
”Este un depozit moale alb-galbui, format pe suprafaţa dentară din alimente şi microbi, care se îndepărtează în mod normal prin periajul dentar zilnic. Neîndepărtat, acesta duce, pe de o parte, la atacul acid al suprafeţelor de smalţ, cu instalarea proceselor carioase, iar pe de altă parte se transformă într-o substanţă dură maronie, cunoscută sub numele de tartru dentar (piatră dentară), care se localizează atât deasupra gingiei (vizibil), cât şi subgingival (mult mai periculos).

Tartrul dentar
Reprezintă o ameninţare pentru sănătatea gingiilor şi a structurilor ce susţin dintele, provocând procese inflamatorii (gingivită), sesizate de pacienţi din cauza umflării, modificării de culoare (roşu-violet), a sângerărilor gingivale şi, nu în ultimul rând, a durerilor sau chiar a abceselor (puroi) la acest nivel, fază în care s-a instalat deja parodontoza, adică distrugerea ţesuturilor moi şi osoase. ”Rata de formare şi de depunere a tartrului dentar variază individual de la caz la caz, în funcţie de concentraţia salivei în săruri minerale, de vârstă, medicaţie asociată altor afecţiuni etc.”, declară dr. Făgăraş.

Ce presupune igiena profesională în cazul acestor afecţiuni?
– detartraj supra şi subgingival (ultrasonic şi manual);
– curăţarea suprafeţelor dentare prin ”sablare” cu un jet de apă-aer şi bicarbonat de sodiu (Air-Flow/Prophy-Jet);
– periaj profesional (lustruirea finală a suprafeţelor dentare).

Prevenirea cariei dentare la copii

Igiena orală la copii începe cu primul dinţişor, care este expus la atacul bacterian din momentul apariţiei. ”Asta înseamnă că părinţii trebuie să fie foarte atenţi la igiena orală a copiilor, cam până la vârsta de 12-13 ani”, declară dr. Făgăraş de la clinica Indent. Părinţii trebuie să se preocupe în mod direct de igiena dinţilor copiilor aflaţi la vârstă fragedă. În acest sens, există un tip de periuţă, ca un degetar, cu care se pot curăţa dinţişorii (în fiecare zi!). Este foarte important de ştiut că până la vârsta de 12 ani copii încă nu au motorica necesară pentru a efectua o igienă orală corectă”.

    
Vedete din Romania Vedete internationale